Orzechy, nasiona strączkowe suche, tłuste ryby, ciemne owoce jagodowe, awokado, cytrusy, buraki i sok z buraków, kiszonki, kiszone soki warzywne, warzywa (szczególnie zielone i fioletowe), jaja, czarna kawa, herbaty. Pozdrawiam
Zastosowanie diety w chorobie Alzheimera jest tematem,nad którym pracują naukowcy. Nie ma jednoznacznych doniesień,że dieta pomaga, ale na naszym rynku jest dostępny suplement Nutridrinc Sovenaid. Przeprowadzono już dwa badania kliniczne potwierdzające działanie preparatu Souvenaid u pacjentów z łagodnymi objawami choroby Alzheimera. Badania te przeprowadzono w USA, a wyniki są obiecujące, u osób,które stosowały Souvenaid uzyskano poprawę samopoczucia, ale także lepsze wyniki w wykonywanych zadaniach testowych. Zanim włączy się do diety Souvenaid warto zasięgnąć opinii lekarza prowadzącego i dietetyka.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jak zlokalizować osoby chore na Alzheimera? – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka
- Jak leczyć Alzheimera? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Czy istnieją jakieś preparaty, które można podawać starszej osobie chorującej na Alzheimera? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Czy mogę wspomóc terapię, by spowolnić rozwój Alzheimera? – odpowiada Mgr Irena Mielnik - Madej
- Stosowanie soków przy chorej wątrobie – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Jak powinna wyglądać dieta osoby chorej na Alzheimera? – odpowiada Dr Magdalena Milewska
- Jakie produkty w diecie osoby chorej na miażdżycę? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Jaką dietę stosować przy dnie moczanowej u 50-latki? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Jakie produkty można jeść przy insulinoodporności? – odpowiada Mgr Barbara Porębska www.przeciwwaga.pl
- Biała dieta - czego nie można jeść? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz