Suplementacja błonnikiem

Chciałabym się dowiedzieć czy xenea błonnik lub błonnik w proszku (dostępne są różne smaki), można go dostać w aptece, zalecany jest podczas diety, czy jest on bardziej "sztuczny" i lepiej wystrzegać się go w takiej postaci?
20 LAT ponad rok temu

Witam,
Generalnie suplementację błonnikiem uważam za zbędną, ponieważ odpowiednich ilości tego składnika dostarcza prawidłowo zbilansowana dieta.
Dodatkowo koszty suplementów są zazwyczaj wysokie.
Błonnik w preparatach uzyskiwany jest z produktów naturalnych, ale nie widzę sensu wydawania dodatkowych pieniędzy na coś, co można spożyć z normalną dietą.

Źródłem błonnika są: warzywa, owoce i produkty zbożowe (kasze, ryż, pieczywo pełnoziarniste, nasiona roślin strączkowych).
Można także stosować otręby pszenne, owsiane. Są dużo tańsze niż specjalistyczne preparaty.
Zbyt duże ilości błonnika mogą przyczynić się do podrażnienia śluzówki jelit. Jego ilość w diecie należy zwiększać stopniowo.
Nie powinny go także stosować osoby ze skłonnością do stanów zapalnych i innymi chorobami przewodu pokarmowego.
Błonnik zmniejsza także wchłanianie niektórych składników mineralnych, np: Zn, Ca.
Przy diecie o dużej zawartości błonnika poleca się wypijanie większych ilości płynów.
Pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty