Witam,
Generalnie suplementację błonnikiem uważam za zbędną, ponieważ odpowiednich ilości tego składnika dostarcza prawidłowo zbilansowana dieta.
Dodatkowo koszty suplementów są zazwyczaj wysokie.
Błonnik w preparatach uzyskiwany jest z produktów naturalnych, ale nie widzę sensu wydawania dodatkowych pieniędzy na coś, co można spożyć z normalną dietą.
Źródłem błonnika są: warzywa, owoce i produkty zbożowe (kasze, ryż, pieczywo pełnoziarniste, nasiona roślin strączkowych).
Można także stosować otręby pszenne, owsiane. Są dużo tańsze niż specjalistyczne preparaty.
Zbyt duże ilości błonnika mogą przyczynić się do podrażnienia śluzówki jelit. Jego ilość w diecie należy zwiększać stopniowo.
Nie powinny go także stosować osoby ze skłonnością do stanów zapalnych i innymi chorobami przewodu pokarmowego.
Błonnik zmniejsza także wchłanianie niektórych składników mineralnych, np: Zn, Ca.
Przy diecie o dużej zawartości błonnika poleca się wypijanie większych ilości płynów.
Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Zawartość błonnika w otrębach – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Możliwość stosowania błonnika z ananasem po ostrym zapaleniu trzustki – odpowiada Mgr Anna Pujanek
- Spożywanie otrębów podczas odchudzania – odpowiada Mgr Elżbieta Sternal
- Dieta i stosowanie suplementów z błonnikiem – odpowiada Kamila Ziemann
- Jakie produkty mają najwięcej błonnika? – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Czy schudnę jedząc błonnik i otręby? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Jakie produkty spożywcze są bogate w błonnik? – odpowiada Mgr Daria Jaroszewska
- Spożywanie otrębów a zaparcia – odpowiada Dr inż. Katarzyna Kowalcze
- Jedzenie otrębów owsianych i pszennych – odpowiada Mgr Elżbieta Sternal
- Najskuteczniejsza dieta - co zrobić by szybko schudnąć? – odpowiada mgr Anna Sajdakowska (Kacperska)