Witam, stosując się do prawidłowo zbilansowanej diety (np. redukcyjnej) nie ma potrzeby stosowania dodatkowych suplementów z błonnikiem, ponieważ całe zapotrzebowanie na ten składnik jest już uwzględnione w diecie. Zapotrzebowanie na błonnik osoby dorosłej i zdrowej to ok 25-40g/dobę, znajdzie go Pan w pieczywie z pełnego przemiału, makaronach pełnoziarnistych, ryżu brązowym, kaszach, otrębach i płatkach owsianych, a także owocach (błonnik rozpuszczalny), np. jabłkach, bananach.
Należy jednak pamiętać, że po stanach ostrego zapalenia trzustki czasem występuje średnia tolerancja błonnika, dlatego polecam skonsultowanie wszelkich działań przed ich podjęciem (zwłaszcza zwiększanie ilości błonnika w diecie) z dietetykiem lub lekarzem. Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dieta i stosowanie suplementów z błonnikiem – odpowiada Kamila Ziemann
- Czy błonnik może obniżyć skuteczność tabletek antykoncepcyjnych? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Skuteczność stosowania błonnika – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Ścisła dieta przy ostrym zapaleniu trzustki – odpowiada Lekarz chorób wewnętrznych Łukasz Wroński
- Wzbogacenie diety o błonnik – odpowiada Sylwia Ogrodowczyk
- Czy można stosować chrom przy problemach z wątrobą? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Problemy z sercem a operacja kamicy żółciowej i ostre zapalenie trzustki u 36-latki – odpowiada Lek. Jacek Ławnicki
- Czy ostre zapalenie trzustki jest uleczalne? – odpowiada Magdalena Mroczek
- Dieta a ostre zapalenie trzustki i wrzody dwunastnicy – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Seks po leczeniu ostrego zapalenia trzustki – odpowiada Prof. dr hab. Jarosław Leszczyszyn
artykuły
Uważaj na te produkty. Możesz cały dzień spędzić w toalecie
Co wywołuje biegunkę? Niektóre osoby mogą bez prob
Dieta cukrzycowa - charakterystyka, leczenie cukrzycy
Dieta cukrzycowa jest ważna dla chorych. Cukrzyca
Poznaj wskazane i niewskazane produkty przy cukrzycy
Ryba w panierce Rodzaj i ilość spożywanej żywności