Witam, ostre zapalenie trzustki może być z powodzeniem leczone i daje dobre rezultaty. W niektórych przypadkach mogą jednak wystąpić powikłania tj.torbiel trzustki, wytworzenie ropowicy lub ropnia, tętniaków rzekomych tętnicy śledzionowej, krwotok z uszkodzonych tętnic i żył śledzionowych.
Odpowiadając na drugie pytanie to tak może Pani dodawać nieco soli i cukru do spożywanych potraw (ale cały czas należy zachować dietę zaleconą przez lekarza)
Witam. Możliwe jest aby ataki ostrego zapalenia trzustki nie powtarzały się przy stosowaniu odpowiedniej diety oraz eliminacji innych czynników ryzyka (kamica pęcherzyka żółciowego, nadużywanie alkoholu, hiperlipidemia). Może Pani używać niewielkiej ilości soli i cukru do potraw.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Sól i cukier do sporządzania potraw po ostrym zapaleniu trzustki – odpowiada Lek. Krzysztof Szmyt
- Postępowanie po ostrym zapaleniu trzustki – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Następstwa picia alkoholu po usunięciu niemal całej trzustki – odpowiada Lek. Tomasz Stawski
- Wynik TK trzustki u męża – odpowiada Lek. Krzysztof Szmyt
- Skurcze trzustki po ostrym zapaleniu trzustki w wyniku kamicy żółciowej – odpowiada Lek. Jacek Ławnicki
- Bóle podżebrowe a ostre zapalenie trzustki – odpowiada Prof. dr hab. Jarosław Leszczyszyn
- Ostre zapalenie trzustki a wysiłek fizyczny – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Dieta a ostre zapalenie trzustki i wrzody dwunastnicy – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Wymioty po spożyciu alkoholu - czy to może być zapalenie trzustki? – odpowiada Paweł Żmuda-Trzebiatowski
- Co oznacza rozpoznanie ostre zapalenie trzustki, gastropatia rumieniowo-żółciowa oraz refluks dwunastniczo- żołądkowy? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska