Dzień dobry,
faktycznie przy dysfagii zaleca się stosowanie diety płynnej lub półpłynnej. Czasami taką dietę trzeba wprowadzić na wiele miesięcy i trudno to zmienić. Dlatego też kluczowe w przypadku Pani mamy będzie samo przygotowywanie posiłków, aby oprócz odpowiedniej konsystencji miały także ciekawy, atrakcyjny wygląd, a także, aby charakteryzowały się dobrym smakiem i intensywnym zapachem.
Bardzo dobrze sprawdzają się dania typu zupy, sosy, budynie, kisiele, owsianki, koktajle itd.
Zachęcam także do wypróbowania preparatu Nutilis, dzięki któremu danie można zagęścić tak, aby zmniejszyć ryzyko zakrztuszenia. Co ważne preparat ten nie zmienia smaku i zapachu potrawy.
Zachęcam do poszukania inspiracji tu:
http://nutilis.pl/przepisy-kulinarne/kategoria/sniadania
http://nutriblog.pl/przepisy/nutilis-clear/

Pozdrawiam ciepło
EC

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty