Cukrzyca a praca
Cukrzyca to obecnie choroba cywilizacyjna. Wyróżniamy kilka typów tego schorzenia. Sprawdź, co jeszcze warto wiedzieć o cukrzycy. Dowiedz się, jak cukrzyca może wpływać na pracę.
Witam,
Przede wszystkim należy przyjrzeć się swojej wadze, jeśli występuje nadwaga/otyłość to pierwszym krokiem profilaktycznym jest wprowadzenie diety odchudzającej i redukcja masy ciała.
Należy:
- unikać cukrów prostych: znajdują się one nie tylko w słodyczach, ale cukier dodawany jest do wielu innych produktów. Proszę zwrócić uwagę na etykiety: jeśli cukier znajduję się w pierwszej 3 składników lepiej zrezygnować z takiego produktu spożywczego.
Ważne, aby w diecie znalazły się teraz produkty z niskim i średnim indeksem glikemicznym. Wystarczy wziąć tabelę z indeksem glikemicznym i sprawdzić czy nasz produkt jest ok.
Zwracam uwagę na fakt, że obróbka termiczna w większości przypadków podnosi IG:
np.
- marchew surowa ma tylko 30
- marchew gotowana już 80
Także do obiadu zamiast gotowanej marchewki lepiej zrobić surówkę ze świeżej.
Warto uwzględnić spożycie 30-40 g błonnika pokarmowego oraz odpowiedniej ilości płynów 2l.
Można też obliczyć ładunek glikemiczny posiłku, co też pomaga kontrolować poziom glukozy.
I przede wszystkim ruch - dzięki regularnej aktywności fizycznej komórki gł. mięsniowe stają się bardziej wrażliwe na działanie insuliny.
Jeśli zmieni Pani swój styl życia na zdrowszy (dieta, ruch) jest duża szansa, że przyjmowanie leków wcale nie będzie koniecznie.
Polecam zapoznać się z programem dietetycznym www.kalorynka.pl
Pozdrawiam,
A. Erdmann
Proszę też pamiętać
Jednym z powszechnych komplikacji zaburzeń gospodarki węglowodanowej jest polineuropatia cukrzycowa. Neuropatia może przebiegać skrycie lub ujawniać się w różnie długim okresie od momentu rozpoznania cukrzycy. Częstość występowania neuropatii cukrzycowej dotyczy do 90% wszystkich chorych na cukrzycę, a około 10% ma kliniczne objawy neuropatii jeszcze przed postawieniem rozpoznania cukrzycy.
Najczęściej pierwszym i głównym objawem jest ostry, piekący i przeszywający ból zlokalizowany jako „ skarpetki”.
Bólom towarzyszy mrowienie i drętwienie kończyn, uczucie ich oziębienia, często przeczulica skóry kiedy to lekki dotyk powoduje ból.
Po pewnym czasie pojawiają się zaburzenia czucia w kończynach.
Objawy nasilają się nocą.
Diagnostyką i leczeniem zajmują się niektórzy neurolodzy. Proszę pamiętać o kontroli.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Spożywanie kaszy manny i marchewki przy cukrzycy typu 2 – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jaka dieta jest najskuteczniejsza w cukrzycy typu 2? – odpowiada Małgorzata Gajewczyk
- Czy można wyleczyć się z cukrzycy typu 2? – odpowiada Mgr Ewelina Tabaczar
- Spożywanie ziemniaków przy cukrzycy typu 2 – odpowiada mgr Joanna Arciszewska
- Spożywanie gruszek przy cukrzycy typu 2 – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czy przy cukrzycy typu 2 można jeść arbuzy? – odpowiada Ewa Gonia
- Jedzenie orzechów przy cukrzycy typu 2 – odpowiada Natalia Ulewicz
- Czosnek i cebula w diecie na cukrzycę typu 2 – odpowiada Mgr Paulina Filipowicz
- Jaka dieta i postępowanie po zdiagnozowaniu początków cukrzycy typu 2? – odpowiada Mgr Magdalena Borowiec
- Cukrzyca typu 2 i skoki poziomu glukozy – odpowiada Mgr Paulina Filipowicz
artykuły
Co to są bolusy? (WIDEO)
Charakterystyka bolusów Insulina jest hormonem ni
Indeks glikemiczny (IG) - charakterystyka, korzyści zdrowotne, produkty
Indeks glikemiczny (IG) to skala, która ocenia, ja
Owoce w cukrzycy - jakie owoce jeść i w jakiej ilości?
Owoce w cukrzycy to kontrowersyjny temat, ponieważ