Dieta przy stwierdzonej cukrzycy

Mąż ma od 5 lat stwierdzoną cukrzycę. Początkowo ( bardzo krótko, ok,2 mies.) stosował się do zaleceń lekarza, jadł tabletki, postawił na ruch, schudł. Niestety pod wpływem swojej matki zaczął leczyć się dietą dr Kwaśniewskiego. zaznaczam, że nie jest systematyczny w tym co robi, po tygodniu, dwóch rygoru, najada się słodyczy, albo chleba. Obecnie przez jakieś dwa miesiące poziom glukozy waha się od 250 do 350, czasami nawet więcej. Co mu grozi przy takim leczeniu? Do lekarza nie chodzi :(
MĘŻCZYZNA, 45 LAT ponad rok temu

Witam!

Zachęcam do konsultacji z lekarzem i podaje ogólne zasady żywienia dla osób z cukrzycą typu 2.

Jedz 5-6 posiłków dziennie. Jedz mało, ale często. Nie przejadaj się. Posiłki spożywaj o stałych porach i w jednakowych ilościach każdego dnia. Pamiętaj o zjedzeniu ostatniego posiłku krótko przed snem (zapobiegniesz w ten sposób spadkowi cukru we krwi podczas snu).

Zadbaj, aby dieta była bogata w warzywa (2-3 razy dziennie), owoce (1-3 razy dziennie), nabiał (1-3 razy dziennie).
Klika razy w tygodniu spożywaj ryby i chude mięsa.

Ogranicz spożycie produktów szkodliwych dla Twojego zdrowia: tłuszczów nasyconych (smalec, tłuszcze zwierzęce), cukru (słodkie przekąski, dosładzanie, produkty z mąki pszennej), alkoholu, soli. Pij wodę mineralną, herbatę lub kawę bez cukru- unikaj słodzonych napojów, które są źródłem dodatkowych kalorii.
Spożywaj produkty o niskim indeksie glikemicznym. Im wyższa wartość GI, tym szybciej i o większą wartość wzrośnie Twój „cukier” we krwi.

PRODUKTY O NISKIM GI (<55): surowe warzywa i owoce, nasiona słonecznika, pieczywo razowe i pełnoziarniste, kasza gryczana, ryż brązowy, makaron pełnoziarnisty, nabiał. Poziom glukozy we krwi po spożyciu tych produktów wzrasta powoli. Zapobiega to wahaniom „cukru” we krwi.

PRODUKTY O WYSOKIM GI (>55): chipsy, słodycze, cukier, pieczywo pszenne, ryż biały, produkty z mąki pszennej, kukurydza prażona, owoce w syropach, piwo. Produkty te powodują duże wahania „cukru” we krwi i nie są zalecane w diecie. Gotuj al dente, w folii, na parze, grilluj. Unikaj smażenia.

Usuwaj widoczny tłuszcz z mięsa i wędlin.

Pamiętaj, że ruch jest podstawą leczenia. Najlepiej jeśli odbywa się na świeżym powietrzu. Może to być: marsz (np. z kijkami), wolny bieg, jazda na rowerze, pływanie.

Wysiłek fizyczny wymaga dodatkowej porcji złożonych węglowodanów przed, w trakcie i po jego zakończeniu. Zapobiegniesz w ten sposób hipoglikemii (niskiemu stężeniu cukru we krwi).

UWAGA! Noś przy sobie coś słodkiego, na wypadek niedocukrzenia (osłabienie, zawroty głowy, pocenie się, uczucie głodu.

Zapraszam również na http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska

0

Proszę też pamiętać
Jednym z powszechnych komplikacji zaburzeń gospodarki węglowodanowej jest polineuropatia cukrzycowa. Neuropatia może przebiegać skrycie lub ujawniać się w różnie długim okresie od momentu rozpoznania cukrzycy. Częstość występowania neuropatii cukrzycowej dotyczy do 90% wszystkich chorych na cukrzycę, a około 10% ma kliniczne objawy neuropatii jeszcze przed postawieniem rozpoznania cukrzycy.
Najczęściej pierwszym i głównym objawem jest ostry, piekący i przeszywający ból zlokalizowany jako „ skarpetki”.
Bólom towarzyszy mrowienie i drętwienie kończyn, uczucie ich oziębienia, często przeczulica skóry kiedy to lekki dotyk powoduje ból.
Po pewnym czasie pojawiają się zaburzenia czucia w kończynach.
Objawy nasilają się nocą.

Diagnostyką i leczeniem zajmują się niektórzy neurolodzy. Proszę pamiętać o kontroli.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Jeszcze raz dieta w cukrzycy

Zadałem pytanie, jak się odżywiać, by przytyć mając cukrzyce. Przeczytałem o odżywianiu dla osób mających grupę 0Rh- i tam pisze, że powinienem się odżywiać tłustymi produktami mięsnymi i dotychczas one dobrze były tolerowane przez organizm. Utrzymywałem się na stałym poziomie wagi i mi smakowały. Teraz znaleźli mi cukrzycę i każą się odchudzić (nie wiem z czego), jeść tylko przetwory mleczne, które nie są przez organizm tolerowane (kwaśne odbijanie) i mało. Na razie waga spadła o 8 kg, ale nie widzę konieczności dalszego odchudzania. Jak jest z odżywianiem się i jedzeniem mięsa i boczku, salcesonu, podrobów, bo nigdzie nie mogę znaleźć informacji na ten temat? Pozdrawiam!
ponad rok temu

Wszystko zależy od typu cukrzycy na jaki Pan choruje. W przypadku cukrzycy typu 1 zależy nam na utrzymaniu masy ciała, unikaniu węglowodanów prostych, a pozostałe jedzenie musi być po prostu zdrowe. W cukrzycy typu 2 redukcja masy ciała jest jednym z głównych celów leczenia. To bardzo pomaga w stabilizacji glikemii i często zastępuje farmakoterapię. Należy pamiętać, że podejście jest zawsze indywidualne. Jeden pacjent bardzo dobrze zareaguje na dietę i, jak napisałem, nie będzie wymagał leczenia, a inny pomimo diety i redukcji masy ciała, będzie wymagał terapii farmakologicznej.

Dieta oparta na produktach mięsnych nie jest przeciwwskazana w cukrzycy. Zdarza się, że rezygnacja z węglowodanów i jedzenie mięsa pomaga zredukować stężenie glukozy. Co więcej, nigdy nie zalecam diety mlecznej ze wzgledu na dużą zawartość "cukru mlecznego". Jeżeli stosuje Pan swoją dietę, ma Pan dobre "cukry", masa ciała nie rośnie - to nie widzę problemu.  

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Dieta dla cukrzyka

Witam ponownie, mam 25 lat, ważę 51-52kg przy wzroście 166cm. Na cukrzyce choruję ok roku, i przyjmuję leki( tabletki). Ale zauważyłam że cukier rośnie. Dlatego chce zacząć dietę... Jak wróce do kraju pójde do dietetyka ale na chwilę obecną to niemożliwe :( Dlatego proszę o pomoc. Wiem jakich produktów powinnam unikać, ale nie wiem jak gramowo(ilościowo) powinno to wygladać...
KOBIETA, 25 LAT ponad rok temu
Roma Wojtewicz Dietetyka, Poznań
71 poziom zaufania

Witam serdecznie
Rzeczywiście, najlepiej byłoby skorzystać z usług dietetyka i zamówić indywidualny jadłospis, który w pełni będzie dostosowany do potrzeb organizmu i zapewni normalizację glikemii.
Cukrzyca jest jednym ze schorzeń, w których dieta odgrywa kluczową rolę i musi być bezwzględnie przestrzegana, dla zachowania prawidłowego poziomu glukozy we krwi. Pani zapotrzebowanie energetyczne wynosi ok. 1900-2000 kcal.
Podaż węglowodanów w tym przypadku(po odjęciu błonnika pokarmowego) powinna wynosić ok. 230 g.Ważnym elementem są Wymienniki Węglowodanowe, które służą w niej za pomoc, pozwalającą określić należną ilość węglowodanów w danym posiłku, aby glukoza z produktów uwalniana była stopniowo. Przestrzeganie nie większej różnicy niż 4WW pomiędzy posiłkami nie jest jednak wyłącznym warunkiem diety w cukrzycy. Bardzo ważne są źródła węglowodanów w diecie. Spośród produktów wybierane powinny być więc te, w których przeważają cukry złożone, czyli : brązowy ryż, pełnoziarnisty makaron, pełnoziarniste pieczywo, kasze, świeże warzywa. Dozwolone są wszystkie produkty, które znajdują się w grupie o niskim Indeksie Glikemicznym (IG), a w umiarkowanych ilościach te ze średnim IG.
Warto pamiętać, że przestrzeganie diety w cukrzycy jest jednym z głównych czynników, które zapobiegają jej dalszemu rozwojowi i występowaniu groźnych powikłań.
Pozdrawiam i życzę dużo zdrowia

0

Szanowna Pani, zdiagnozowana cukrzyca wymaga wiele uwagi ze strony żywienia-bowiem od żywienia zależy czy tabletki spełnią swoje zadanie terapeutyczne i czy zdoła Pani wyrównać POZIOMY INSULINY DO WARTOŚCI REFERENCYJNYCH.
Aby prawidłowo wyliczać zawartość węglowodanów, białka, tłuszczów należy posługiwać się odpowiednimi wskaźnikami, opracowaniami a poprzez forum jest to bardzo kłopotliwe...Polecam udać się jak najszybciej do wykwalifikowanego DIETETYKA z doświadczeniem praktycznym w zawodzie aby ustalić Pani na początek program żywienia a następnie wyedukować w formie praktycznej i NAUCZYĆ SAMODZIELNEGO LICZENIA ORAZ DOSTOSOWYWANIA DAWEK INSULINY W ZALEŻNOŚCI OD POTRZEB!
Życzę dużo zdrowia!

0

Witam,
Dieta w cukrzycy to podstawa. Dobrze żeby sobie Pani poczytała na temat wymienników węglowodanowych/ dietetycznych oraz indeksu glikemicznego. Bardzo ważna jest też samokontrola i prowadzenie dzienniczka glikemicznego.Pani masa ciała jest prawidłowa (BMI=18,5) także dieta powinna być normokaloryczna. Do ustalenia szczegółów brakuje mi tylko informacji na temat pani aktywnośici fizycznej.
Pozdrawiam,
Kasiz

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty