Twój przewodnik po zdrowiu

  1. Opisz swój problem. Pomożemy Ci znaleźć odpowiedź w bazie ponad miliona porad!
  2. Wyślij pytanie i uzyskaj odpowiedź specjalisty.
Rozpocznij
7 3 3 , 2 9 7

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Pytania do specjalistów

Czy uda się wyleczyć tą torbiel zęba?

Witam, 7 tygodni temu miałem usuwaną górna 2 ponieważ była torbiel, mija tyle czasu a mi ,mimo iż się goji zrobiły się w tym miejscu od spodu 2 przetoki z których wysacza się coś białego po naciśnięciu , 2 razy... Witam, 7 tygodni temu miałem usuwaną górna 2 ponieważ była torbiel, mija tyle czasu a mi ,mimo iż się goji zrobiły się w tym miejscu od spodu 2 przetoki z których wysacza się coś białego po naciśnięciu , 2 razy wyszedł mi kawałek kości, było robione prześwietlenie tej okolicy, kawałków zęba nie ma, było łyzeczkowane przez przetokę , i płukanie roztworem z wody utlenionej a mimo to po krótkim czasie znowu zaczyna się coś sączyć. Czy możliwe jest wy gojenie tego wkoncu czy potrzeba będzie czyszczenię kości , byłem na konsultacji u 2 chirurgów szczękowych i jeden mowił żeby z tym nic nie robić a drugi wykonał powyższe czynności a mimo to problem jest dalej, za 2 dni mam ponowną wizytę, tym bardziej że chciałbym już zrobić sobie uzupełnienie tego miejsca najprawdopodobniej protezą.
odpowiada 1 ekspert:
Lek. dent. Konrad Rutkowski
Lek. dent. Konrad Rutkowski

Co robić gdy mam drżenia ciała w trakcie stresu?

Witam, otóż od prawie zawsze dużo się stresowałem, raz było gorzej raz lepiej, aktualnie moje opanowanie oceniam na dobre ale mam pewien problem, od zawsze towarzyszyło mi drżenie organizmu, drżenie rąk, wewnętrzne drżenie nie zawsze to miało związek ze... Witam, otóż od prawie zawsze dużo się stresowałem, raz było gorzej raz lepiej, aktualnie moje opanowanie oceniam na dobre ale mam pewien problem, od zawsze towarzyszyło mi drżenie organizmu, drżenie rąk, wewnętrzne drżenie nie zawsze to miało związek ze stresem, do jakiego lekarza powinien się udać bardziej przeszkadza mi w funkcjonowaniu samo drżenie które jest już irytujące niż sam stres. A gdy już się czym stresuje drżenie się zdecydowanie nasila, jak to wyeliminować?
odpowiada 1 ekspert:
Mgr Joanna Szlasa
Mgr Joanna Szlasa

Czy może dojść do otworzenia się zatoki podczas ekstrakcji zęba?

Witam, jutro mam mieć usuwaną górną ósemkę. Ósemka jest pusta w środku i ma ona tylko ścianki zewnętrzne. Obok ósemki utworzyła się przetoka … Czy jest szansa, że przy usuwaniu otworzy się zatoka? Bardzo się martwię Dziękuje z góry za odpowiedz
odpowiada 1 ekspert:
Lek. dent. Konrad Rutkowski
Lek. dent. Konrad Rutkowski

Kiedy mogę jeść normalnie po usunięciu migdała?

Witam. 24 maja Miałam usuwane migdały metoda kolacji, równo w 7 dobie dostałam bardzo obfitego krwotoku, trafiłam na oddział przypalali mi z jednej strony miejsce z którego krwawiłam i zostałam w szpitalu na 5 dni . Teraz jestem... Witam. 24 maja Miałam usuwane migdały metoda kolacji, równo w 7 dobie dostałam bardzo obfitego krwotoku, trafiłam na oddział przypalali mi z jednej strony miejsce z którego krwawiłam i zostałam w szpitalu na 5 dni . Teraz jestem w 17 dobie po zabiegu i 9 dobie po przypalaniu. Do tej pory jem tylko zupy zmiksowane , lody i jogurty naturalne. Kiedy mogę wprowadzić dietę bardziej twarda np jakieś mięso mielone albo pieczywo, soki albo jakieś owoce i warzywa? Jak powinna wyglądać moja dieta ?
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Jak stosować leki na tarczycę w ciąży?

Witam, Od 12 lat mam stwierdzona niedoczynnosc tarczycy i chorobe hashimoto. Moja dzienna dawka leku to 100mcg Euthydox. Ostatnie badanie wykazalo TSH 0.1 oraz FT4 26 wiec lekarz zmniejszyl dawke do 75mcg. Zaraz potem zaszlam w ciaze i jeden lekarz... Witam, Od 12 lat mam stwierdzona niedoczynnosc tarczycy i chorobe hashimoto. Moja dzienna dawka leku to 100mcg Euthydox. Ostatnie badanie wykazalo TSH 0.1 oraz FT4 26 wiec lekarz zmniejszyl dawke do 75mcg. Zaraz potem zaszlam w ciaze i jeden lekarz kazal mi utrzynac ta dawke 75mcg a inny zalecil wrocenie do 100mcg. Czy moge prosic o porade ktory z nich jest blizej prawdy? Z gory dziekuje
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Magdalena Reszczyńska
Lek. Magdalena Reszczyńska

Czy mogło dojść do przeniesienia opryszczki u 31-latki?

Moja znajoma ma opryszczke narzadow plciowych, czy jest mozliwosc zarazenia sie nia poprzez picie z tej samej szklanki?
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Magdalena Reszczyńska
Lek. Magdalena Reszczyńska

Co oznacza ten wynik EEG u 22-latki?

Ból głowy w okolicach skroniowo potylicznej , badanie EEG Witam, mam 22 lata Jakiś czas temu zemdlalam 2 krotnie , przy pierwszym razie straciłam na chwile przytomność, odzyskałam ją po chwili , chciałam wstać i zemdlalam ponownie tylko przy tym... Ból głowy w okolicach skroniowo potylicznej , badanie EEG Witam, mam 22 lata Jakiś czas temu zemdlalam 2 krotnie , przy pierwszym razie straciłam na chwile przytomność, odzyskałam ją po chwili , chciałam wstać i zemdlalam ponownie tylko przy tym drugim razie nie umiałam złapać oddechu I dostalam drgawek. Tydzień później sytuacja podobno tylko nie zemdlalam lecz robiło mi się słabo, kręciło mi się w głowie, nie dobrze mi było A jak lezalam na płasko to prawie mdlalam Mialam robione EEG A wynik wyszedł taki Na tle nieregularnej czynności podstawowej zarejestrowano: poj. i w gr. fale theta 4-7 Hz, poj. fale ostre o podwyższonym woltażu, występujące  synchronicznie, niesymetrycznie,z przewagą w okolicy skroniowo-potylicznej prawej. HV aktywuje zmiany. RZ słabo wyrażona Zapis o niewielkich zmianach podraznieniowych w okolicach skroniowo-potylicznych z przewagą po stronie prawej
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Wiesław Łuczkowski
Lek. Wiesław Łuczkowski

Czy stosując Cyzera można wykonać depilację laserem?

Witam, czy stosując lek cezera lub zyx mogę wykonać depilację laserową? Stosuje leki tylko na okres pylenia traw. Jeśli nie, to ile wcześniej muszę odstawić lek przed wykonaniem zabiegu?
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Magdalena Reszczyńska
Lek. Magdalena Reszczyńska

Dlaczego mam opuchnięte gardło przy zapaleniu ucha?

Dzień dobry, mam stwierdzone przez laryngologa zapalenie obu uszu. Prawdopodobnie przez klimatyzację w miejscu pracy. Dostalam antybiotyk i już biorę go drugi dzień. Dziś, czyli dwa dni od wizyty męczą mnie straszne bóle głowy, bardziej potulicy i czuje... Dzień dobry, mam stwierdzone przez laryngologa zapalenie obu uszu. Prawdopodobnie przez klimatyzację w miejscu pracy. Dostalam antybiotyk i już biorę go drugi dzień. Dziś, czyli dwa dni od wizyty męczą mnie straszne bóle głowy, bardziej potulicy i czuje jakbym miała lekko spuchnięte gardło, czasami gdzieś zakłuje w okolicy gardła lub ucha. Najbardziej martwi mnie ten bok głowy z tyłu. Powinnam się udać ponownie do lekarza? Czy to normalne przy zapaleniu uszu?
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Magdalena Reszczyńska
Lek. Magdalena Reszczyńska

Czy przy takim obrazie naczyń mózgowych mogę zaszczepić się na Covid?

Czy malformacja żylna móżdżku (według neurochirurga - niegroźna, mam nic z nią nie robić) jest jakimś przeciwskazaniem do szczepienia na Covid szczepionka Pfizer? Czy mam zwiększone ryzyko wystąpienia zakrzepicy żył mózgowych?
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Czy mogę starać się o dziecko po zastosowaniu kwasu hialuronowego?

Mam 35 lat Zauważyłam u siebie zmiany na twarzy, postarzałam się przez ostatnie 2 lata Widać zmarszczki, pewnie dlatego że jestem szczupła Zastanawiam się nad kwasem hialuronowym. Czy to jest bezpieczne dla zdrowia? Czy po zabiegach kwasem hialuronowym można starać... Mam 35 lat Zauważyłam u siebie zmiany na twarzy, postarzałam się przez ostatnie 2 lata Widać zmarszczki, pewnie dlatego że jestem szczupła Zastanawiam się nad kwasem hialuronowym. Czy to jest bezpieczne dla zdrowia? Czy po zabiegach kwasem hialuronowym można starać się o dziecko? Czy nie niesie to żadnych zagrożeń w rozwoju płodu? Bardzo proszę o odpowiedź
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Co mam robić z tym zapchaniem ucha?

Witam, przeziębiłam się a dokładniej przewiało mnie podczas jazdy autem z otwartym oknwm i od dwóch dni mam zatkane uszy jakby szum, słyszę ale bardzo mi to przeszkadza, objawy przeziębienia prawie zniknęły czuję się w miarę ok ale zatkane uszy... Witam, przeziębiłam się a dokładniej przewiało mnie podczas jazdy autem z otwartym oknwm i od dwóch dni mam zatkane uszy jakby szum, słyszę ale bardzo mi to przeszkadza, objawy przeziębienia prawie zniknęły czuję się w miarę ok ale zatkane uszy pozostały. Czy to minie, co powinnam zrobić w tej sytuacji? Z góry dziękuję za odpowiedź.
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Magdalena Reszczyńska
Lek. Magdalena Reszczyńska

Czy mogę stosować Letrox po szczepieniu na Covid?

Czy po przyjęciu szczepionki Pfizer mogę przyjąć na drugi dzień swoją codzienną dawkę Letrox125?
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Czy Endovelle zaburzyło okres?

Zaczęłam brać tabletki endovelle. Endometrioza i torbiel. Wzięłam 4 tabletkę w terminie okresu, a okresu nie ma. 3 dni spóźnienia. Czy to normalne?
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Co oznacza taki obraz płuc po Covid?

Witam serdecznie, jestem po Covid 3 miesiące, wykonałem kontrolne TK płuc i wyszły zmiany "W obu s.10 płuc widoczne są pojedyncze drobne podopłucnowe pasma zmleczenia miąższu, ze wzmożeniem struktur zrębowych, dobrana resztkowa konsolidacja w s. 8L, poza tym miąższ płucny... Witam serdecznie, jestem po Covid 3 miesiące, wykonałem kontrolne TK płuc i wyszły zmiany "W obu s.10 płuc widoczne są pojedyncze drobne podopłucnowe pasma zmleczenia miąższu, ze wzmożeniem struktur zrębowych, dobrana resztkowa konsolidacja w s. 8L, poza tym miąższ płucny powietrzny, bez zmian naciekowych czy stref niedodmy. Węzły chłonne śródpiersia niepowiększone. Jamy opłucnej wolne" Co oznaczają te zmiany? Proszę o odpowiedź.. czy jest się czym martwić? Czy to są typowe zmiany pocovidowe czy w trakcie trwania choroby.. bo tez trochę sie tego obawiam. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za odpowiedź z góry.. proszę o pomoc..
odpowiada 1 ekspert:
 Bartłomiej Rawski
Bartłomiej Rawski

Co oznacza ten opis MR u 26-latki?

Wyniki rezonansu. Powodem rezonansu były subiektywne zaburzenia widzenia, innych nieprawidłowości neurolog nie stwierdził. Za kilka dni wizyta, ale bardzo się stresuje wynikiem, proszę o poradę jak je rozumieć. Badanie miało być rutynowe, mam zaburzenia lękowe. "W prawej półkuli mózgu w... Wyniki rezonansu. Powodem rezonansu były subiektywne zaburzenia widzenia, innych nieprawidłowości neurolog nie stwierdził. Za kilka dni wizyta, ale bardzo się stresuje wynikiem, proszę o poradę jak je rozumieć. Badanie miało być rutynowe, mam zaburzenia lękowe. "W prawej półkuli mózgu w topografii kolana torebki wewnętrznej w bliskim sąsiedztwie gałki bladej widoczna jest owalna zmiana o wym 6x5,7x4,6 mm o podwyższonym sygnale w sekwencjach o długim TR z drobną strefą o pośrednim sygnale w centrum; zmiana nie wykazuje cech restrykcji dyfuzji oraz nie ulega wzmocnieniu po dożylnym podaniu środka kontrastwowgo, w sekwencji SWI w centrum zmiany widoczne jest drobne ognisko obniżonego sygnału - obraz zmiany niecharakterystyczny - może odpowiadać atypowemu naczyniakowi jamistemu. Obraz zmiany ogniskowej jest stacjonarny w porównaniu do badania poprzedniego MR z 2018 r. ( dodam że w opisie z 2018 nie mam wskaznych tych zmian,). Po za tym sygnał istoty białej i szarej prawidłowy. Po podaniu środka kontrastowego w zakresie struktur mózgowia nie stwierdzono cech patalogicznego wzmocnienia. Cech nieprawidłowej restrykcji dyfuzji w zakresie struktur mózgowia nie stwierdzono. Przestrzeń podpajęczynówkowa nieposzerzona. Ciało modzelowate prawidłowe. Struktury tylnego dołu czazki bez widocznej patologii"
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Czy mam mieć ponownie wykonaneTK głowy po urazie?

Witam, 9 dni temu doznałam urazu głowy okno wyskoczyło z zawiasu otwierając uderzyło mnie w głowy w górną część potylicy. Rana na 3 cm do szycia. Po 2.godzinach w szpitalu wykonano mi tomografie komputerowa żadnego pęknięcia nic nie wykazało oraz... Witam, 9 dni temu doznałam urazu głowy okno wyskoczyło z zawiasu otwierając uderzyło mnie w głowy w górną część potylicy. Rana na 3 cm do szycia. Po 2.godzinach w szpitalu wykonano mi tomografie komputerowa żadnego pęknięcia nic nie wykazało oraz żadnego krwiak, wszystko wporzadku. Jutro idę na ściągnięcie szwów. Czy jest się czym martwić ? Nie mam żadnych objawów trochę bolało na początku. Czy jest konieczność wykonania ponownie tomografu? Pozdrawiam.
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Wiesław Łuczkowski
Lek. Wiesław Łuczkowski

Co może oznaczać taki poziom ALT?

Witam miałem badanie krwi i mam podwyżony Alat na 50 norma to 40, czy mam się obawiać? lekarz przypisał mi lek HEPAREGEN 3x dziennie przez miesiąc i nie mogę jeść nic smażone
odpowiada 2 ekspertów:
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka
Lek. Michał  Dąbrowski
Lek. Michał Dąbrowski

Dlaczego nie mogę wyleczyć zapalenia gardła od miesiąca?

Dzień dobry. Od jakichś 5-6 tygodni mam zapalenie gardła, które nie chce przejść. Do tego stale powiększone węzły chłonne, wyczuwalne pod palcami, niebolesne. Lekkie stany podgorączkowe, temperatura typu 37,2 stopnie. Byłam leczona przez 3 dni antybiotykiem (azytromycyna), żadnej... Dzień dobry. Od jakichś 5-6 tygodni mam zapalenie gardła, które nie chce przejść. Do tego stale powiększone węzły chłonne, wyczuwalne pod palcami, niebolesne. Lekkie stany podgorączkowe, temperatura typu 37,2 stopnie. Byłam leczona przez 3 dni antybiotykiem (azytromycyna), żadnej poprawy. Internista nie wie co mi jest, nie wie też do kogo mnie skierować. Badania moczu w normie, poza ciałami ketonowymi (są obecne). W ramach wyników krwi mam podwyższone monocyty (11,6% przy normie 4-10), w histogramie z kolei pojawia się spadek trendu przy białych krwinkach. Lekarz proponuje jeszcze raz antybiotykoterapię, tym razem Clarithromycinum i dalej hematolog. Usłyszałam, że wynik histogramu świadczy to o pojawieniu się młodych form WBC. Chcę udać się do lekarza prywatnie, powinnam zacząć od hematologa czy laryngologa?
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Magdalena Reszczyńska
Lek. Magdalena Reszczyńska

Jak leczyć te bardzo bolesne miesiączki?

Dzień dobry. Czy stosowanie leku "Aulin granulat do sporz. zaw. doustnej(100 mg)" 1 saszetkę co miesiąc po posiłku, z powodu bardzo bolesnej miesiączki, może powodować jakieś długotrwałe, negatywne skutki zdrowotne? Czy nie mam się czego obawiać, jeżeli jest tak... Dzień dobry. Czy stosowanie leku "Aulin granulat do sporz. zaw. doustnej(100 mg)" 1 saszetkę co miesiąc po posiłku, z powodu bardzo bolesnej miesiączki, może powodować jakieś długotrwałe, negatywne skutki zdrowotne? Czy nie mam się czego obawiać, jeżeli jest tak długi okres przerwy pomiędzy dawkami? Dodam, że nie mam żadnych chorób przewlekłych, a bolesne miesiączki nie są spowodowane żadną chorobą (byłam już u różnych ginekologów).
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie
Patronaty
Ważne tematy