Zapytaj lekarza

7 3 6 , 1 7 0

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Podwyższony poziom bilirubiny w wyniku morfologii krwi

Witam, chciałabym prosić o interpretację wyników morfologii krwi. Morfologia 18-parametrów, odchylenia od norm to: MCH - śr. waga hb w eryt. 26,6 pg (normy 27-32); MCHC 30,9 G/DL (norma 32,5-37,5); limfocyty 21% (norma 25-58); limfocyty 1,1 tys/ul (norma 1,5-5). Wśród pozostałych badań były leukocyty, erytrocyty, hemoglobina, hematokryt, płytki krwi, MCV, inne (EO, Bazo, Mono), granulocyty%, inne (eo, Bazo, Mono), granulocyty, RDW, PDW, MPV, P-LCR - wypisałam zgodnie z wynikiem i te parametry są w normie. Poniżej powyższych wyników jest zapis: Rozmaz (wg Schilingera) manualnie; granulocyty segmentowane 69% (norma 50-70); eozynocyty 1% (norma 1-5); limfocyty 30% (norma 20-45); bilirubina całkowita (bil-t) 1,21 mg/dl (norma 0,1-1); Dodatkowo OB 10 (norma 3-10); kreatynina 0,99 (norma 0,66-1,1); eGFR 63 (norma 60- ); CRP ilościowo 0,35 mg/l (norma 0-6); hbs antygen ujemny. Chciałabym prosić o interpretację tych wyników. W jaki sposób rozumieć limfocyty nie w normie z tymi z rozmazu? I co ewentualnie robić, aby te wyniki się poprawiły. Dziękuję!

KOBIETA, 38 LAT ponad rok temu

Antykoncepcja po

Niestety, czasami niektóre metody zabezpieczenia przed ciążą zawodzą, może dojść do pęknięcia prezerwatywy lub kobieta zapomni o tabletce antykoncepcyjnej. Coraz częściej mówi się o antykoncepcji awaryjnej, która jest określana również jako antykoncepcja ?po? czy antykoncepcja ratunkowa.

Lek. Magdalena Pikul
82 poziom zaufania

Witam! Na wstępie powiem, że moje odniesienie się do tych badać będzie tylko orientacyjne, ponieważ przy interpretacji bardzo istotne jest zebranie wywiadu na temat obecnych dolegliwości, objawów pacjenta, przebytych w przeszłości lub aktualnych chorób oraz zażywanych obecnie lub na stałe leków a w tym przypadku nie mam niestety możliwości uzyskania takich informacji. Jeśli chodzi o morfologię krwi to te parametry, które Pani podała jako nieprawidłowe odbiegają od normy jedynie nieznacznie a biorąc pod uwagę to, że rozmaz ręczny jest prawidłowy tym bardziej myślę, że tymi odchyleniami nie należy się przejmować. Natomiast jeśli chodzi o bilirubinę to rzeczywiście jest ona nieznacznie podwyższona no i teraz zależy, czy ma Pani obecnie jakieś dolegliwości, które mogłyby się przyczyniać do jej podwyższenia. Jeśli jakiekolwiek są to najlepiej skonsultować ten wynik ze swoim lekarzem prowadzącym i niech on zadecyduje o dalszym postępowaniu, jeśli zaś te badania były wykonywane jedynie kontrolnie i nie ma Pani żadnych niepokojących objawów to myślę, że można by po prostu powtórzyć oznaczenie bilirubiny za jakiś czas i sprawdzić czy uzyskane wartości również będą odbiegały od normy no i wtedy ewentualnie podjąć dalszą diagnostykę. Pozdrawiam

W trakcie specjalizacji z pediatrii w Szpitalu Wojewódzkim Nr 2 w Rzeszowie, interesuje się pediatrią i neonatologią.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy