Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Jeżeli Pańska astma nie jest dobrze kontrolowana to warto rozważyć włączenie doustnych glikokortykosteroidów do terapii. Jeżeli odczuwa Pan obiektywną poprawę po stosowaniu naparu z czystka prosze go dalej stosować. Nie są znane doniesienia medyczne o jego korzystnym dizałaniu u osób z astmą, tym niemniej ważne jest, że w Pana przypadku ma on korzystny efekt.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Astma a alergia – odpowiada Lek. Magdalena Parys
- Alergia, astma? – odpowiada Lek. Łukasz Dubielecki
- Astma – problem z diagnozą – odpowiada Lek. Magdalena Parys
- Astma i alergia i częste duszności – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Co to jest astma sterydozależna? – odpowiada Lek. Magdalena Parys
- Bóle pleców i duszności – czy to astma? – odpowiada Lek. Małgorzata Waszkiewicz
- Jakie są skutki uboczne długotrwałego stosowania ksylometazolinu a steroidów w przewlekłej alergii? – odpowiada Dr n. med. Tomasz Grzelewski
- Czy astma jest chorobą dziedziczną? – odpowiada Lek. Magdalena Pikul
- Czy astma może minąć? – odpowiada Lek. Magdalena Parys
- Astma i alergia na pleśń i roztocza – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski