Witam mój wynik całkowite IgE 145,20. Czy to może być alergia?
Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Przyczyn może być wiele. Proponuje koniecznie udać się do lekarza rodzinnego. Po wstępnym badaniu będzie można określić odpowiednie postępowanie.
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Co może jeszcze być przyczyną podwyższonego IgE? – odpowiada Dr n. med. Tomasz Grzelewski
- IgE białka specyficzne - co to takiego? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Co oznacza wynik całkowitego IgE? – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Sucha skóra, osłabienie a alergia – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Co oznacza Ige całkowite u 3-letniego dziecka? – odpowiada Lek. Klaudia Kuśmierczuk
- Badanie IgE całkowite u dziecka – odpowiada Piotr Pilarski
- Wyniki badań IgE a alergia – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Czy niskie IGE skreśla alergię? – odpowiada lek. Magdalena Reszczyńska
- Czy możliwa jest alergia? – odpowiada Dr n. med. Tomasz Grzelewski
- Co może być przyczyną wysokiego IGE bez cech alergii? – odpowiada Lek. Magdalena Parys