Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Warto
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Picie melisy a wynik testów skórnych na alergię – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Podejrzenie łuszczycy i alergia skórna na roztocza – odpowiada Lek. Alicja Adaszewska
- Wyniki alergicznych testów skórnych i z krwi – odpowiada Małgorzata Panek
- Ciemieniuch au 6-latki – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Nawracające zmiany skórne, wysypki oraz czerwone plamki w zgięciach kolan i łokci u 5-latki – odpowiada Lek. Ewa Rybicka
- Sucha skóra głowy u 4,5-letniego dziecka – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Czy wyniki testów alergicznych wykluczają posiadanie psa? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Zmiany skórne pod oczami u dziecka – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Czy można wykonywać testy skórne podczas kataru? – odpowiada Dr n. med. Tomasz Grzelewski
- Czy powinnam obawiać się AZS lub jakiejś alergii skórnej? – odpowiada Lek. Katarzyna Kisiel
artykuły
Pokrzywka kontaktowa
Pokrzywka kontaktowa to przemijający obrzęk skóry
Koronawirus. Pokrzywka po COVID-19 zmieniła życie 21-latki w piekło. "Widok mojej skóry przygnębia"
Monika przeszła zakażenie koronawirusem łagodnie.
Testy punktowe z alergenami pokarmowymi - wskazania, przygotowanie, przebieg
Testy punktowe z alergenami pokarmowymi wykonuje s