Zapytaj lekarza

7 3 6 , 6 0 4

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Czy mogłabym prosić o interpretację wyników?

Jestem 30-letnią kobietą. Od jakiegoś czasu miewam duszności. Jestem często zmęczona, od ponad roku występujące co jakiś czas zlewne poty, tylko w nocy (do wycierania głowy ręcznikiem, zmieniania piżamy). Skarżę się na obniżoną odporność, 3-krotnie chorowałam w ciągu 2 miesięcy. Czekam na RTG płuc. Ponadto badania krwi pod kątem ginekologicznym w normie. Mam problem z kręgosłupem - dyskopatia. Poniżej przedstawiam moje wyniki krwi: OB 4 mm/h, MORFOLOGIA: Leukocyty 7,64 tys/ul (4,2-11,0); Erytrocyty 4,95 mln/ul (3,7-5,1); Hemoglobina 14,5 g/dl (12,0-16,0); MCV 83,9 fl (80-99); MCH 29,2 pg (27-35); MCHC 34,8 g/dl (32-37); CHCM 34,7 g/dl; RDW 12,5 %; HDW 2,41 g/dl; Płytki krwi 290 pg (130-400); CH 29.0 pg; MPV 7.7 fl; PCT 0.22 %; PDW 54,3 %; Hemogram: Limfocyty 25.3 % (20-45); Neutrofile 76.3 % (40-70); Eozynofile 1.5 % (1-5); Bazofile 0.4 % (0-1); Monocyty 3.4 % (3-8); LUC 2.2 % (0-4); Limfocyty 1.94 tys/ul (0,9-5.2); Neutrofile 5.14 tys/ul (1.9-8); Eozynofile 0.11 tys/ul (0-0.8); Bazofile 0.03 tys/ul (0-0.2); Monocyty 0.26 tys/ul (0.16-1); LUC 0.17 tys/ul (0-0,4); AIAT 33.8 U/l (0-34); LDH 169 U/L (0-248); Cholesterol 185.0 mg/dl (140-200); Trójglicerydy 71.7 mg/dl (35-150); Glukoza 77.4 md/dl (70-99); Kreatynina 0.81 mg/dl (0.50-0.9); EGFR 82 ml/min 60-89 ml/min II st. PNN wg MDRD 30-59 ml/min III st. PNN wg MDRD 15-29 ml/min IV st. PNN wg MDRD <15 ml/min V st. PNN wg MDRD; sód 140,6 mmol/l (135-145); potas 4,38 mmol/l (3.5-5.0); magnez 0,83 mmol/l (0,76-1,06); TSH 3cia generacja 1,752 ulU/mL (0.35-5,50). Z góry dziekuję! Pozdrawiam A.
KOBIETA ponad rok temu

Parenting.pl

Parenting.pl to nowoczesny portal przeznaczony przede wszystkich dla obecnych i przyszłych rodziców, ale również dla osób zainteresowanych tematyką związanych z rozwojem i zdrowiem dziecka. Serwis posiada bogatą bazę treści.

Redakcja abcZdrowie
82 poziom zaufania

Szanowna Pani!

Wśród przedstawionych wyników badań zwraca uwagę obniżenie przesączania kłębuszkowego - eGFR. Wartość 82 ml/min odpowiada II stadium przewlekłej choroby nerek, a to z kolei wczesnej (utajonej) przewlekłej niewydolności nerek.

Pozostałe wyniki nie budzą niepokoju.

Niepokojące są jednak obfite poty nocne. Warto byłoby oznaczyć jeszcze poziom CRP.

Bardzo ważne jest zgłoszenie się z wynikami do lekarza, najlepiej rodzinnego, który zbierze pełen wywiad chorobowy, zbada Pania i pokieruje dalsza diagnostyką. Zalecałabym również konsultację nefrologiczną ze względu na chorobę nerek.

Pozdrawiam serdecznie

Redakcja abcZdrowie.pl to zespół doświadczonych i zaangażowanych osób, z których wielu to eksperci z dziedziny medycyny, dla których dbałość o zdrowie to priorytet.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy