Witam Panią,
Widzę że jest Pani z Warszawy (tu przyjmuje pacjentów), więc najchętniej zaprosiłabym Panią na konsultację dietetyczną, na której wykonamy pomiary składu ciała i sprawdzę jak rozkłada się tkanka tłuszczowa w Pani ciele. Przeprowadzę również wywiad żywieniowy i zdrowotny oraz na tej podstawie dobiorę indywidualny jadłospis.
Z pewnością jednak powinna Pani skupić się na regularności posiłków (5 posiłków dziennie w odstępach ok. 3h), bez dodatkowego dojadania pomiędzy wyznaczonymi godzinami.
Dzień należy zaczynać od pełnowartościowego śniadania. W ten sposób od rana pobudzamy swój organizm do działania, przyspieszamy przemianę materii i każdy kolejny posiłek będzie lepiej trawiony. Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Ważne, aby posiłek był pełnowartościowy, bogaty w węglowodany złożone, które stanowią główne źródło energii. Polecam produkty pełnoziarniste, które są wolno trawione, stopniowo uwalniają glukozę do krwiobiegu, nie następuje gwałtowny skok cukru, a my na długo odczuwamy sytość. Takie śniadanie poprawi również koncentrację, samopoczucie i zniweluje senność. Ważnym składnikiem śniadania jest także białko, ponieważ na jego strawienie organizm zużywa spore ilość energii. Pamiętajmy także o owocach i warzywach. Dostarczą one niezbędnych witamin oraz składników mineralnych.
Kolejne posiłki powinny być zjadane w odstępach około 3h. Nie powinniśmy dopuszczać do wielkiego głodu. W przeciwnym wypadku po powrocie do domu ,,opróżnimy pół lodówki’’. Spożywanie dużych porcji przyczynia się do gwałtownego wydzielaniu insuliny, która sprzyja odkładaniu się tkanki tłuszczowej.
Ostatni posiłek należy spożywać ok. 2-3h przed snem. Nie trzymajmy się stereotypowej godziny 18:00 przeznaczonej na ostatni posiłek, ponieważ chodząc późno spać i tak skusimy się na niezdrową przekąskę. Kolacje powinny być dość lekkie i nie zawierać dużej ilości węglowodanów.
Powinna Pani również pić od 1,5 do 2 litrów wody dziennie, najlepiej pomiędzy posiłkami, aby zapewnić wystarczającą ilość płynów w organizmie. Należy unikać potraw smażonych i tłustych oraz żywności typu fast food. Można dowolnie stosować przyprawy i zioła aromatyczne, ale ograniczać sól.
Unikamy również cukru, słodyczy a także żywności silnie przetworzonej typu instant, parówki, pasztety itp. Należy czytać etykiety. Zawsze należy zwracać uwagę nie tylko na wartość kaloryczną, ale także na zawartość tłuszczów nasyconych, cukrów i sprawdzać, czy produkt zawiera mało sodu.
Wprowadzi Pani w życie wszystkie moje zalecenia.
Jeżeli chciałaby Pani podejść do sprawy jeszcze bardziej profesjonalnie to proponuje ułożenie indywidualnej diety.
W razie dodatkowych pytań lub chęci ułożenia indywidualnej diety zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jak można schudnąć 10 kg? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak schudnąć po 5 ciążach? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Co jeść, by schudnąć, jeśli poruszam się na wózku? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Dzięki jakim sposobom mogę schudnąć? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- W jaki sposób mogę trochę schudnąć? [PORADA EKSPERTA] – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak schudnąć w mając 29 lat? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak schudnąć z rozsądkiem? – odpowiada Mgr Martyna GorczyĹska
- Jak uda mi się skutecznie schudnąć? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak skutecznie schudnąć z dodatkowych kilogramów po ciąży? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- W jaki sposób schudnąć z brzucha i nóg? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
artykuły
Skrobia - rodzaje, właściwości i zastosowanie, skrobia w żywności
Skrobia to substancja roślinna, klasyfikowana jaka
Dieta paleo - zasady, przeciwwskazania, jadłospis i przepisy
Dieta paleo to sposób odżywiania inspirowany wzorc
Śniadanie bogate w węglowodany zwiększa pewność siebie
W badaniach wykazano, że ludzie, którzy na śniadan