Analiza wyniku badania MRI u młodej kobiety z podejrzeniem padaczki

Jestem kobietą w wieku 24 lat. Z podejrzeniem padaczki skroniowej trafiłam do neurologa, który skierował mnie na rezonans magnetyczny oraz EEG. Miałam tiki (wstrząsanie się jakby od zimna), zaburzenia koncentracji, wyłączałam się czasami podczas jazdy samochodem. Teraz te objawy jakby ustąpiły trochę, za to pojawiły się bóle głowy. Zwykle nasilają się przy jeździe na rowerze, na rolkach. Oto wyniki EEG: Zapis wykonywany w czuwaniu. We wszystkich odprowadzeniach obserwuje się czynność 9-10 c/sek. o amplitudzie do 56 uV. Rz obecna. Hv oraz Fs bez wpływu na zapis. Zakres prawidłowy. Rezonans: Badanie wykonano w sekwencjach SE, TSE w czasach T1-, T2-zależnych, FLAIR, DWI+ ADC w trzech płaszczyznach oraz T1 po podaniu środka kontrastowego. Torbiel szyszynki 11x11x12 mm. Mózgowie bez zmian ogniskowych. Układ komorowy symetryczny, nieposzerzony, nieprzemieszczony. Przestrzeń podpajęczynówkowa szerokości prawidłowej. Struktury tylnego dołu czaszki w MR bez zmian. Po dożylnym podaniu środka kontrastowego bez patologicznego wzmocnienia. Dodam, że 4 lata temu miałam robiony Tomograf komputerowy głowy dwukrotnie z powodu bólów głowy i wynik był prawidłowy bez torbieli. Czy ta torbiel jest groźna?

Dodam, że oprócz tego choruję na: 1. Chorobę Hashimoto w okresie niedoczynności; 2. Wrodzony przerost nadnerczy o postaci nieklasycznej; 3. PCOS; 4. Histruizm. Przyjmuję Pabi dexametason 1/2 tabletki 500, Siofor 500 x 3, Euthyrox 75, Estrofem mite 21 dni i 7 dni przerwy i przez 5 dni Luteinax2 na wywołanie okresu. Dodam, że przez ponad 1,5 roku nie miesiączkowałam. Ostatnio okres pojawił się ponad tydzień przed czasem, bez przyjmowania luteiny. Kiedyś miałam problemy ze zbyt częstymi, długimi i obfitymi okresami. Po 2 latach przyjmowania tabletek antykoncepcyjnych, które miały wyregulować okres, on zanikł. Test obciążenia glukozą 75 g: na czczo miałam 88, godzinę po wypiciu glukozy 196, dwie godziny po wypiciu 106. Wyniki badań hormonów: listopad 54 dzień cyklu: - Estradiol 71,00 pg/ml; Normy faza folikularna do 160; faza owulacyjna 34 - 400; faza lutealna 27,5 - 247; po menopauziedo 30; - FSH 1,01 mlU/ml; Normy faza folikularna 2,8 - 11,3; środek cyklu 5,8 - 21,0; faza lutealna 1,2 - 9,0; doustna terapia hormonalna do 4,9; - LH 9,5 mlU/ml; Normy faza folikularna 1,1 - 11,6; pik owulacyjny 17,0 - 77,0; faza lutealna 0,2 - 14,7; HTZ 0,1 - 12,0; po menopauzie 11,3 - 40,0. Styczeń 8 dzień cyklu: - Androstendion 3,03 (norma 0,50-3,70) - Spadł sporo, przez ponad rok utrzymywał się od 16 do 10. - 17 OH progesteron - 3,51 (faza flikularna 0,2-1,3; faza lutealna 1,0-4,5).

KOBIETA, 24 LAT ponad rok temu

Antykoncepcja po

Niestety, czasami niektóre metody zabezpieczenia przed ciążą zawodzą, może dojść do pęknięcia prezerwatywy lub kobieta zapomni o tabletce antykoncepcyjnej. Coraz częściej mówi się o antykoncepcji awaryjnej, która jest określana również jako antykoncepcja ?po? czy antykoncepcja ratunkowa.

Witam! Zgłaszane przez Panią objawy mogą być spowodowane torbielą szyszynki wykrytą w badaniu MR głowy. Korzystnymi przesłankami wynikającym z badania MR głowy jest brak zmian wtórnych wynikających z rozwoju torbieli. Można wnioskować, że torbiel nie wywiera jeszcze zmian na okoliczne tkanki np. nie zaburza krążenia płynu mózgowo-rdzeniowego. W związku z tym zalecanym postępowaniem wydaje się być obserwacja i odpowiednie leczenie objawowe. W ramach obserwacji może być zlecone powtórzenie badania MR głowy w okresie ok. 6-12 miesięcy. Proponuję pozostać pod opieką lekarza neurologa. Pozdrawiam serdecznie!

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty