Niedoczynność tarczycy a ciąża

Witam. Poroniłam 2 ciąże między 7-10 tygodniem. Szukając przyczyn, okazało się, że mam podwyższone TSH=4,93. Lekarz endokrynolog na podstawie badań i USG zdiagnozował niedoczynność i włączył leczenie, podając E... dawka 50. Kontrolę mam za 6 tygodni. Dotychczas nie miałam żadnych objawów niedoczynności, nie miałam problemów z zachodzeniem w ciążę oraz miałam regularne cykle jak w zegarku. Czy jest możliwe, że pod wpływem hormonów zmieni mi się długość oraz regularność cyklu i później będę miała problemy z zachodzeniem w ciążę? Czy możliwe jest, aby ten poziom TSH miał wpływ na wcześniejsze poronienia? Ile czasu zajmie wyrównanie poziomu hormonów i przy jakim TSH mogę zacząć starać się o kolejną ciążę? Z góry dziękuję za odpowiedź.

KOBIETA, 29 LAT ponad rok temu

Niedoczynność tarczycy nie zawsze jest przyczyną wystąpienia objawów u pacjentów, szczególnie gdy - podobnie jak u Pani - niedobór hormonów nie jest duży. Nie oznacza to jednak, że choroby nie ma.

Włączenie leczenia hormonalnego nie powinno negatywnie wpłynąć na regularność Pani miesiączek, a tym samym na ponowne zajście w ciążę. Natomiast niedobór hormonów tarczycy u matki ma niekorzystny wpływ na rozwijający się płód i może doprowadzić do powstania wad rozwojowych czy poronień, dlatego tak ważne jest wyrównanie niedoborów i dalsza ścisła współpraca podczas ciąży nie tylko z ginekologiem, ale najlepiej również z endokrynologiem.

Nie można wykluczyć, że choroba była przyczyną poronienia, jednak jest to raczej mało prawdopodobne z uwagi na mały niedobór hormonów.

Efektów terapii można spodziewać się po kilku tygodniach suplementacji, tak więc wyznaczony termin wizyty u endokrynologa jest prawidłowy.

Normy TSH mogą nieznacznie różnić się w poszczególnych laboratoriach, najczęściej są zawarte między 0,4 a 4,2 mU/l. Najczęściej na wydruku wyniku z laboratorium zakres prawidłowych wartości znajduje się obok oznaczanej wartości.

Proszę również pamiętać o prawidłowym przyjmowaniu leku - tabletka powinna być zażywana na czczo.

Życzę Pani powodzenia i trzymam kciuki.

Pozdrawiam,

lek. med. Joanna Gładczak

0

Leczenie chorób tarczycy wymaga długoterminowych działań. Pierwotna przyczyna najczęściej nie leży w samej tarczycy, a w systemie immunologicznym. Kluczem do poprawy funkcjonowania tarczycy jest odnalezienie przyczyny, wyeliminowanie jej oraz odpowiednia dieta bogata w naturalną żywność.

Produkty i substancje, które powodują problemy z tarczycą.
- Są to przede wszystkim produkty rafinowane, przetwarzane, pasteryzowane, GMO, konserwowane, aromatyzowane, barwione,
- Soja - badania wskazują, że soja może mieć silne właściwości zmniejszające pracę tarczycy (nawet tak mała ilość jak 50g soi może osłabić istotnie pracę tarczycy).
- Gluten - budowa molekularna tarczycy jest prawie identyczna z glutenem, co zwiększa ryzyko ataku autoimmunologicznego. Proszę odstawić produkty z pszenicy - chleb, makarony, pierogi, kluski, mąkę itp.
- Warzywa psiankowate – ograniczać. Zaliczamy do nich pomidory, ziemniaki, paprykę (w każdej formie, również przypraw - chili, cayenne), bakłażana, tytoń, jagody Goji oraz owoce miechunki.
- goitrogeny - mogą zakłócać funkcjonowanie tarczycy, ale gotowanie produktów zawierających je powoduje dezaktywację tych substancji. Produkty zawierające goitrogeny to: brokuły, brukselka, kapusta, kalafior, kapusta włoska, kalarepa, brukiew, rzepa, proso, maniok, gorczyca, bataty, szpinak, truskawki, brzoskwinie, rzeżucha, orzeszki ziemne i piniowe, soja, rzodkiewka. Rzeżuchę i rzodkiewkę można jeść z umiarem, soję i orzeszki ziemne całkowicie wyeliminować, pozostałe można jeść po ugotowaniu.

Jak wspomagać tarczycę?
- zwiększyć spożycie białka, którego źródłem są między innymi: mięso (ale wolne od hormonów i antybiotyków w tym podroby), jaja, ryby;
- zwiększyć spożycie tłuszczu - niewystarczająca ilość tłuszczu zaostrza zachwianie równowagi hormonalnej. Do naturalnych zdrowych źródeł tłuszczy należą: oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, masło ghee, smalec, olej kokosowy, mleko kokosowe, awokado, len, ryby, orzechy. Oleje roślinne rafinowane należy wyeliminować całkowicie;
- uzupełniać niedobory mikroelementów : witaminy z grupy B, witaminę A, witaminę D, kwasy tłuszczowe Omega-3, żelazo, selen, cynk miedź, jod;
- sięgać po żywność zawierającą lub wspomagającą produkcję glutationu. Jest to najsilniejszy przeciwutleniacz, który wzmacnia układ odpornościowy. Znajduje się w szparagach, brokułach, brzoskwiniach, szpinaku, czosnku, awokado, kurkumie, grejpfrutach, kapuście, orzechach włoskich, ostropeście plamistym, surowych jajach;
- dbać o prawidłową florę bakteryjną jelit - 20% funkcji tarczycy zależy od zdrowych bakterii jelitowych. Należy uzupełniać je probiotykami: np. spożywać produkty fermentowane: kiszoną kapustę, ogórki itp.;
- unikać produktów przetworzonych, środków pielęgnacyjnych i kosmetyków zawierających dużo chemii;
- unikać stresu, zadbać o relaks – tarczyca jest niezwykle wrażliwym organem i bardzo silnie reaguje na stres;

Więcej informacji na stronie: http://www.odzywiajsiezdrowo.pl/artykuly/profilaktyka-i-naturalne-leczenie-niedoczynnosci-tarczycy

Pozdrawiam,
k.wawrzyniak@odzywiajsiezdrowo.pl
www.odzywiajsiezdrowo.pl

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty