Niedoczynność tarczycy a nowotwór

Witam. Stwierdzono u mnie niedoczynność tarczycy (przy normie 0,27-4,2 mój wynik to 4,71. Lekarz powiedział że może to być choroba Hashimoto ale nie wyklucza też nowotworu. Dał skierowanie do poradni endokrynologicznej i na szczegółowe badania TSH. Chciałabym się dowiedzieć jaki rodzaj nowotworu najczęściej występuję w moim wieku przy niedoczynności, jakie jest ryzyko że akurat niedoczynność może być objawem nowotworu? Dziękuję z góry za odpowiedź.
KOBIETA, 23 LAT ponad rok temu

Problemy hormonalne kobiet

Dzień dobry,

Najczęstszym nowotworem tarczycy jest rak brodawkowaty i rak pęcherzykowy (rzadziej)- razem stanowią ok. 90% wszystkich przypadków nowotworów tarczycy. Proszę nie ulegać Panice, w Pani wieku nowotwory tarczycy to sprawa niesłychanie rzadka. Prz podejrzeniu raka powinna otrzymać Pani skierowanie na wykonanie biopsji (BACC). - rozpoznanie na podstawie BACC jest wstępne, natomiast raka rozpoznaje się na podstawie pooperacyjnego badania histologicznego. Czy lekarz , który wykonywał badanie miał wystarczające doświadczenie? - obraz choroby Hashimoto w usg jest całkiem charakterystyczny i raczej nie wymaga różnicowania z nowotworem... chyba, że usg badający wykrył jakiejś inne podejrzane cechy sugerujące nowotwór. Jeśli nie uda się Pani zapisać "na szybko" do poradni, to proszę zainwestować w wizytę prywatną do lekarza, który ma aparat usg i jeśli rzeczywiście podejrzenie nowotworu się potwierdzi, to zostanie Pani w trybie pilnym skierowana do szpitala celem szczegółowej diagnostyki. Wszystko zależy od tego, jak rzeczywiście wgląda to w usg i jaki wynik wyjdzie w BACC, którą sugerowałbym wykonać jak najszybciej (po konsultacji z endokrynologiem). Proszę wykonać również oznaczenie przeciwciał antyTPO i aTG - charakterystycznych dla choroby Hashimoto oraz oznaczenie fT3 i fT4 - rano na czczo.

Pozdrawiam serdecznie.

Marek Derkacz

0

Leczenie chorób tarczycy wymaga długoterminowych działań. Pierwotna przyczyna najczęściej nie leży w samej tarczycy, a w systemie immunologicznym. Kluczem do poprawy funkcjonowania tarczycy jest odnalezienie przyczyny, wyeliminowanie jej oraz odpowiednia dieta bogata w naturalną żywność.

Produkty i substancje, które powodują problemy z tarczycą.
- Są to przede wszystkim produkty rafinowane, przetwarzane, pasteryzowane, GMO, konserwowane, aromatyzowane, barwione,
- Soja - badania wskazują, że soja może mieć silne właściwości zmniejszające pracę tarczycy (nawet tak mała ilość jak 50g soi może osłabić istotnie pracę tarczycy).
- Gluten - budowa molekularna tarczycy jest prawie identyczna z glutenem, co zwiększa ryzyko ataku autoimmunologicznego. Proszę odstawić produkty z pszenicy - chleb, makarony, pierogi, kluski, mąkę itp.
- Warzywa psiankowate – ograniczać. Zaliczamy do nich pomidory, ziemniaki, paprykę (w każdej formie, również przypraw - chili, cayenne), bakłażana, tytoń, jagody Goji oraz owoce miechunki.
- goitrogeny - mogą zakłócać funkcjonowanie tarczycy, ale gotowanie produktów zawierających je powoduje dezaktywację tych substancji. Produkty zawierające goitrogeny to: brokuły, brukselka, kapusta, kalafior, kapusta włoska, kalarepa, brukiew, rzepa, proso, maniok, gorczyca, bataty, szpinak, truskawki, brzoskwinie, rzeżucha, orzeszki ziemne i piniowe, soja, rzodkiewka. Rzeżuchę i rzodkiewkę można jeść z umiarem, soję i orzeszki ziemne całkowicie wyeliminować, pozostałe można jeść po ugotowaniu.

Jak wspomagać tarczycę?
- zwiększyć spożycie białka, którego źródłem są między innymi: mięso (ale wolne od hormonów i antybiotyków w tym podroby), jaja, ryby;
- zwiększyć spożycie tłuszczu - niewystarczająca ilość tłuszczu zaostrza zachwianie równowagi hormonalnej. Do naturalnych zdrowych źródeł tłuszczy należą: oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, masło ghee, smalec, olej kokosowy, mleko kokosowe, awokado, len, ryby, orzechy. Oleje roślinne rafinowane należy wyeliminować całkowicie;
- uzupełniać niedobory mikroelementów : witaminy z grupy B, witaminę A, witaminę D, kwasy tłuszczowe Omega-3, żelazo, selen, cynk miedź, jod;
- sięgać po żywność zawierającą lub wspomagającą produkcję glutationu. Jest to najsilniejszy przeciwutleniacz, który wzmacnia układ odpornościowy. Znajduje się w szparagach, brokułach, brzoskwiniach, szpinaku, czosnku, awokado, kurkumie, grejpfrutach, kapuście, orzechach włoskich, ostropeście plamistym, surowych jajach;
- dbać o prawidłową florę bakteryjną jelit - 20% funkcji tarczycy zależy od zdrowych bakterii jelitowych. Należy uzupełniać je probiotykami: np. spożywać produkty fermentowane: kiszoną kapustę, ogórki itp.;
- unikać produktów przetworzonych, środków pielęgnacyjnych i kosmetyków zawierających dużo chemii;
- unikać stresu, zadbać o relaks – tarczyca jest niezwykle wrażliwym organem i bardzo silnie reaguje na stres;

Więcej informacji na stronie: http://www.odzywiajsiezdrowo.pl/artykuly/profilaktyka-i-naturalne-leczenie-niedoczynnosci-tarczycy

Pozdrawiam,
k.wawrzyniak@odzywiajsiezdrowo.pl
www.odzywiajsiezdrowo.pl

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty