Obrzęk Quinckiego a salicylany

Czy obrzęk Quinckego mógł wystąpić na skutek kumulacji salicylanów w organizmie bez jednoczesnego uczulenia na salicylany? Czy po prostu znaczy to, że od chwili obrzęku stałam się na nie uczulona? Nigdy wcześniej nie miałam żadnych uczuleń.
KOBIETA, 24 LAT ponad rok temu

Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty