Zapytaj lekarza

1 , 0 3 0 , 2 9 2

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Senność i zmęczenie a podejrzenie niedoczynności

Proszę o pomoc. Od bardzo długiego czasu cierpię a duza senność podczas dnia, nawet po przespaniu duzej liczby godzin mam uczucie senności, zmęczenia, osłabienia koncentracji, brak energii. Zrobiłem badanie morfologi krwi i badanie hormonow tarczycy. Zaniepokoiło mnie tsh w gornej granicy normy i ft4 w dolnej granicy. Czy to może oznaczać niedoczynność tarczycy ? FT4 0,94 ng/dl (0,78-2,19), TSH 3,550 ulU/ml (0,400-4,000), FT3 3,82 (2,6-5,4)
MĘŻCZYZNA, 21 LAT ponad rok temu

Hormony a zachowanie

Mgr Joanna Szmitka-Ĺuszczyk
Mgr Joanna Szmitka-Ĺuszczyk Dietetyk

Witam ciepło,

Wyniki rzeczywiście wskazują i sugerują, że tarczyca może pracować niej wydajnie.
Ale dla pełnej diagnozy i postawienia pełnego rozpoznania niezbędne są dodatkowe badania (usg tarczycy) oraz konsultacja specjalisty.
Proszę również pamiętać, że nieodłącznym elementem leczenia chorób tarczycy, poza podstawową farmakoterapią, jest leczenie żywieniowe.
Właściwe postępowanie dietetyczne + dobór i dawki leku są gwarancją zdrowia i dobrego samopoczucia.

Pozdrawiam ciepło
Asia Szmitka-Łuszczyk
mgr farmacji i dietetyk

redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Strefa Kobiety
Ważne tematy