Witam. Należy najpierw sprawdzić kilka rzeczy, czy odżywia się Pan regularnie, co 2-3 h, czy jest stała zawartość cukrów na każdy posiłek. Najlepiej liczyć ilość wymienników węglowodanowych (WW) i białkowo- tłuszczowy (WBT) na poszczególne posiłki i dni. Ich liczba powinna być mniej więcej stała. Od ilości WW i WBT zależy jaką dawkę insuliny powinien Pan przyjąć na dany posiłek. Być może dobiera Pan złe dawki lub nierównomiernie rozkłada posiłki w ciągu dnia. Diabetolog powinien zapoznać Pana z zagadnieniami dotyczącymi wymienników. Raczej podejrzewam wyżej wymienione przyczyny dużych spadków cukrów niż, że insulina sama w sobie jest nieodpowiednia.
Witam,
Wśród przyczyn skoków cukru można wymieniać nieprawidłowo dobraną insulinoterpię lub częściej brak przestrzegania diety przez chorego na cukrzycę. Zachęcam do przeanalizowania drugiego punktu - zwracać uwagę na regularność posiłków, ich skład - powinny opierać się o węglowodany z niskim IG. Często zmodyfikowanie diety wystarczy, aby uregulował Pan swój cukier. Zachęcam do przeczytania artykułu http://www.ciazowy.pl/artykul,zdazyc-przed-cukrzyca,2829,1.html
Proszę też pamiętać
Około 90% wszystkich chorych na cukrzycę choruje również na polineuropatię cukrzycową.
Polineuropatią nazywamy uszkodzenie nerwów obwodowych.
Polineuropatia może przebiegać skrycie i ujawniać się w różnie długim okresie od momentu rozpoznania cukrzycy.
Najczęściej pierwszym i głównym objawem jest ostry, piekący i przeszywający ból zlokalizowany jako „ skarpetki”.
Bólom towarzyszy mrowienie i drętwienie kończyn, uczucie ich oziębienia, często przeczulica skóry kiedy to lekki dotyk powoduje ból.
Po pewnym czasie pojawiają się zaburzenia czucia w kończynach.
Objawy nasilają się nocą.
Diagnostyką i leczeniem zajmują się niektórzy neurolodzy. Proszę pamiętać o kontroli
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Skoki cukru u osoby z cukrzycą typu 2 – odpowiada dr n. med Monika Łukaszewicz
- Jak obniżać poziom cukru? – odpowiada Mgr Paulina Filipowicz
- Picie octu jabłkowego a cukrzyca typu 1 – odpowiada Piotr Pilarski
- Dieta dla osoby chorej na cukrzycę – odpowiada Lek. Marta Gryszkiewicz
- Poziom cukru ponad normę przy niedowadze – odpowiada Mgr inż. Emilia Kołodziejska
- W jaki sposób naturalnie można obniżyć poziom cukru? – odpowiada Mgr Paulina Filipowicz
- Prawdopodobieństwo dziedziczenia cukrzycy typu 2 – odpowiada Mgr Paulina Filipowicz
- Pomiar cukru po posiłku u chorego na cukrzycę typu 2 – odpowiada Dr n. med. Marek Derkacz
- Zaniedbana cukrzyca typu 2 – odpowiada Dr n. med. Anna Błażucka
- Odpowiednia dieta przy chorobie cukrzycowej – odpowiada Mgr Paulina Filipowicz
artykuły
Owoce w cukrzycy - jakie owoce jeść i w jakiej ilości?
Owoce w cukrzycy to kontrowersyjny temat, ponieważ
Dieta dla cukrzyków typu 1 - zasady. Co można jeść?
Dieta w cukrzycy typu 1 oparta jest na tzw. wymien
Nieoceniona dla diabetyków. Obniża poziom cukru we krwi już w kilka minut
Dieta odgrywa niebagatelną rolę w życiu cukrzyków.