Witam. Należy najpierw sprawdzić kilka rzeczy, czy odżywia się Pan regularnie, co 2-3 h, czy jest stała zawartość cukrów na każdy posiłek. Najlepiej liczyć ilość wymienników węglowodanowych (WW) i białkowo- tłuszczowy (WBT) na poszczególne posiłki i dni. Ich liczba powinna być mniej więcej stała. Od ilości WW i WBT zależy jaką dawkę insuliny powinien Pan przyjąć na dany posiłek. Być może dobiera Pan złe dawki lub nierównomiernie rozkłada posiłki w ciągu dnia. Diabetolog powinien zapoznać Pana z zagadnieniami dotyczącymi wymienników. Raczej podejrzewam wyżej wymienione przyczyny dużych spadków cukrów niż, że insulina sama w sobie jest nieodpowiednia.

0

Witam,

Wśród przyczyn skoków cukru można wymieniać nieprawidłowo dobraną insulinoterpię lub częściej brak przestrzegania diety przez chorego na cukrzycę. Zachęcam do przeanalizowania drugiego punktu - zwracać uwagę na regularność posiłków, ich skład - powinny opierać się o węglowodany z niskim IG. Często zmodyfikowanie diety wystarczy, aby uregulował Pan swój cukier. Zachęcam do przeczytania artykułu http://www.ciazowy.pl/artykul,zdazyc-przed-cukrzyca,2829,1.html

0

Proszę też pamiętać
Około 90% wszystkich chorych na cukrzycę choruje również na polineuropatię cukrzycową.
Polineuropatią nazywamy uszkodzenie nerwów obwodowych.
Polineuropatia może przebiegać skrycie i ujawniać się w różnie długim okresie od momentu rozpoznania cukrzycy.

Najczęściej pierwszym i głównym objawem jest ostry, piekący i przeszywający ból zlokalizowany jako „ skarpetki”.
Bólom towarzyszy mrowienie i drętwienie kończyn, uczucie ich oziębienia, często przeczulica skóry kiedy to lekki dotyk powoduje ból.
Po pewnym czasie pojawiają się zaburzenia czucia w kończynach.
Objawy nasilają się nocą.

Diagnostyką i leczeniem zajmują się niektórzy neurolodzy. Proszę pamiętać o kontroli

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty