Zapytaj lekarza

7 4 0 , 9 1 1

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Trądzik, hormony a nieregularne miesiączki

Witam, Mam 21 lat, Endokrynolog kazał mi zrobić badania z powodu trądziku, którego nie mogę pozbyć się już 7 lat, nieregularnych miesiączek. Ostatnią miesiączkę miałam w sierpniu, do jakiego cyklu będą moje wyniki? Proszę o interpretację: LH 7,8 norma: f.pęcherzykowa [2,4-12,6] f.owulacyjna [14-95,6]f.lutealna [1,0-11,4] FSH 3,7 norma: f.pęcherzykowa [3,5-12,5]f.owulacyjna [4,7-21,5] f.lutealna [1,7-7,7] Prolaktyna 42ng/ml norma do 23 ng/ml. Czy wszystko jest w porządku?
KOBIETA, 22 LAT ponad rok temu

Problemy hormonalne kobiet

Dzień dobry,

Najprawdopodobniej w Pani przypadku przyczyną nieregularnych miesiączek jest podwyższony poziom PRL. Ma Pani wskazania do wykonania testu z metoclopramidem i włączenia stosownego leczenia. Proszę skontaktować się z lekarzem, który zaleci Pani dalsze postępowanie. Po obniżeniu stężenia prolaktyny powinna Pani miesiączkować regularnie.

Pozdrawiam serdecznie.

Marek Derkacz

Specjalista chorób wewnętrznych, diabetolog i endokrynolog. Autor oraz współautor ponad 140 artykułów i doniesień zjazdowych. Laureat plebiscytu Lekarz Roku 2016 Dziennika Wschodniego. Członek Polskiego Towarzystwa Endokrynologicznego, Diabetologicznego oraz Polskiego Towarzystwa Medycyny Rodzinnej.
0

Witam proszę zacząć wizytę od konsultacji u lekarza medycyny estetycznej , bądź

dermatologa. Skóra zostanie dokładnie obejrzana i zbadana, zostaną dobrane jak

najodpowiedniejsze metody leczenia. Najskuteczniejszą metodą na blizny i trądzik jest

zastosowanie peelingów medycznych w połączeniu z lekami do stosowania na skórę

odpowiednio dobranymi do stanu skóry.


Można wykonać badania helicobacter pylori, badania na posiew bakteriologiczny oraz

odwiedzić dobrego dermatologa, który dobierze terapię lekową doustną oraz preparaty do

smarowania na skórę.

Z nieregularną miesiączką należy zgłosić sie do ginekologa.

Certyfikowany lekarz medycyny estetycznej. Prowadzi Klinikę Medycyny Estetycznej.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy