Zapytaj lekarza

7 3 7 , 0 5 8

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Wynik badań hormonów i starania o ciążę od roku

Witam, mam 29 lat i od roku staramy się z mężem o dziecko niestety bezskutecznie. Dostałam zalecenie od ginekologa na zrobienie następujących badań i oto ich wyniki LH 4,65mIU/ml (3 dzień cyklu) norma 2,4-12,6, FSH 5,66 (3 dc) norma 3,5-12,5) Estradiol 21,67 (3dc) norma 12,5-166 progesterno 1,17 (3dc) norma 0,2-1,5 prolaktyna 25,72 (3dc) norma 4,79-23,30 oraz testosteron 58,30 (3dc) norma 8,01-49,86. Następną wizytę mam niestetydopiero za dwa tygodnie. Bardzo proszę o interpretację wyników.
KOBIETA, 29 LAT ponad rok temu

Najlepszy moment na zajście w ciążę

Prolaktyna jest neznacznie podwyższona co moze świadczyć o hiperprolaktynemii czynnościowej - należy podać Bromergon 0,5 tbl 1x dzienne. Oraz wzrost testosteronu - należy szukać przyczyn np w nadnerczach . Wykonać monitoring owulacji . Zapraszam na wizytę.

Specjalista w dziedzinie ginekologii i położnictwa. W pracy zawodowej skupia się na ginekologii plastycznej. Członek Polskiego Towarzystwa Ginekologii Estetycznej i Rekonstrukcyjnej oraz Polskiego Towarzystwa Ginekologii Plastycznej. Wiceprezes Polskiego Towarzystwa Laseroterapii Ginekologicznej. Odznaczony certyfikatem Laur Pacjenta 2013.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy