Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Witam!
Przy braku bezpośredniego kontaktu ryzyko zagrożenia jest niewielkie. W razie wątpliwości proszę udać się do lekarza.
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Grzyb na ścianach a zaburzenia koncentracji – odpowiada Lek. Krzysztof Szmyt
- Katar i kaszel a alergia na pleśń – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Grzyb na ścianach a alergia – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Miejsce pracy a alergia na pył i kurz – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Testy skórne na alergię i dieta – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Alergia u dziecka – odpowiada Lek. Agnieszka Barchnicka
- Czy alergia na cyberskórę może być groźna? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Alergia na mąkę - czy muszę zmienić pracę? – odpowiada Lek. Małgorzata Waszkiewicz
- Alergia na mleko krowie u 59-latka – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Wysypka, powiększone węzły chłonne i stan podgorączkowy u 4-latki a alergia – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski