Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Niestety tzw. "testy alergiczne" często dają wyniki fałszywie ujemne. Na własnej skórze odczuwa Pani, które produkty wywołują niepożądane efekty. Należy wykluczyć je z jadłospisu.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Na co wskazuje mój wynik badań alergologicznych? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Alergia a wszywka antyalkoholowa – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Jak odczytać wyniki panelu alergenów pediatrycznych? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Wiarygodność testów alergicznych w kierunku alergii na jad owadów – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Alergia pokarmowa, skórna - co dalej? – odpowiada Lek. Joanna Gładczak
- Czy alergia na orzechy może być nasilona przez drzewo orzechowe? – odpowiada Lek. Paweł Szadkowski
- Jak sprawdzić, co wywołało alergię u dziecka? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czy mogło dojść do nagłego uczulenia na orzechy? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Swędzące krosty na ciele u członków rodziny – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Bąble na szyi i twarzy i dłoniach – odpowiada Lek. Bianka Małczuk
artykuły
Wiele osób niepotrzebnie eliminuje orzechy z diety
Okazuje się, że alergia na orzechy jest często myl
Testy alergiczne (testy antyalergiczne) - testy alergologiczne z krwi, testy na alergie pokarmowe, testy skórne, testy śródskórne, testy prowokacyjne, testy płatkowe
Testy alergiczne powinny wykonać osoby, które dośw
Uczulenie na czekoladę - przyczyny, objawy, diagnostyka i leczenie
Uczulenie na czekoladę obserwuje się głównie u dzi