Krwawienie i ból w ciąży
Witam serdecznie,
w ciąży należy unikać niepasteryzowanych produktów ze względu na ryzyko wystąpienia zakażeń bakteriologicznych – na przykład listeriozy.
Choć po jednorazowym incydencie ryzyko to nie jest duże, to dla pewności można oznaczyć przeciwciała przeciwko tej bakterii. Wówczas będzie miała Pani pewność, że nie doszło do zakażenia.
Proszę się nie martwić na zapas. Stres z pewnością nie jest wskazany w tym stanie. Jeśli śmietana została poddana obróbce cieplnej, to najprawdopodobniej nie ma powodów do obaw.
Podobne pytania pojawiały się już w naszym projekcie. Odpowiedzi na nie znaleźć można pod poniższymi linkami:
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/spozywanie-mleka-od-krowy-w-ciazy,
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/jakie-badania-diagnostyczne-nalezy-wykonac-by-potwierdzic-lub-wykluczyc-listerioze-u-kobiety-w-ciazy,
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/czy-w-ciazy-mozna-jesc-oscypki.
Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy oscypek jest groźny w ciąży? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy w ciąży można jeść oscypki? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Jak dużo jest ryzyko, że zaraziłam się listeriozą? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy oscypek zaszkodził ciąży? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy mogę zjeść śledzie w ciąży? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy mogło dojść do zakażenia listeriozą w 12 tygodniu ciąży? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Kiedy mogę wykonać badanie na listeriozę? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy spożywając te produkty mogłam zaszkodzić ciąży? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy mogłam zarazić się listeriozą z sera? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czy w ciąży można jeść wędzony ser? – odpowiada Redakcja abcZdrowie