Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Konieczne jest badanie lekarskie aby móc coś więcej powiedzieć. Proszę koniecznie udać się z dzieckiem do lekarza pediatry.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Padaczka, bezdech afektywny i potliwość u 4,5-letniej córki – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Zaburzenia oddychania u 4-letniego dziecka – odpowiada Lek. Rafał Gryszkiewicz
- Brak apetytu i płaczliwość u 7-miesięcznego dziecka – odpowiada Mgr inż. Agnieszka Kopacz
- Problemy ze spaniem u 15-miesięcznego dziecka – odpowiada Dr n. med. Tomasz Grzelewski
- Jak rozpoznać alergię na mleko u 3-miesięcznego dziecka? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Wymioty po rosole u 3-letniej córki – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Podejrzenie alergii pokarmowej u niemowlaka – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czy uczulenie na pyłki traw wiąże się z alergią pokarmową? – odpowiada Mgr Katarzyna Szott
- Co oznacza wynik badania kału u 1,5-rocznego dziecka? – odpowiada Dr n. med. Tomasz Grzelewski
- Czy dziecko z alergią pokarmową powinno przyjmować tylko mleko modyfikowane? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
artykuły
16-latek zjadł pizzę. Objawy alergii pokarmowej przyczyniły się do jego śmierci
16-latek z Prescot w Wielkiej Brytanii kupił we wł
Czy rodzice dzieci z alergiami pokarmowymi także są alergikami?
Szacuje się, że na alergię pokarmową cierpi 17 mil
Jak rozpoznać alergię pokarmową?
Alergia pokarmowa może się objawiać na wiele sposo