Jak sprawdzić czy jestem uczulony na retinol?

Jak sprawdzić, czy jestem uczulony na retinol (witamina A w czystej postaci, będąca składnikiem dermokosmetyków i leków antytrądzikowych)? Czy takie badanie można wykonać u alergologa, czy też raczej u dermatologa albo dietetyka?
MĘŻCZYZNA, 27 LAT ponad rok temu

Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty