Jakie wyniki pokażą te testy alergiczne?

Od 3 miesięcy pracuję w piekarni bezglutenowej. Właściwie od początku mam problem z ciągłą chrypką, zaczerwienieniem gardła, uczuciem ucisku w klatce i kaszlem. Lekarz wykluczył astmę, oraz zapalenie płuc. Czy jeśli wykonam testy alergiczne na produkty, z których zrobione są mąki, z którymi mam kontakt w pracy (ryż, gryka), to wynik da odpowiedź jedynie w kwestii alergii pokarmowej, czy także wziewnej?
KOBIETA, 33 LAT ponad rok temu

Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty