Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Witam!
Przyczyną dolegliwości może być niealergiczny nieżyt nosa. Nie można wykluczyć innego podłoża występujących objawów. Proszę udać się na wizytę do specjalisty laryngologa, który pokieruje procesem diagnostyczno-leczniczym.
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Przyczyna ataków kichania – odpowiada Lek. Jacek Ławnicki
- Silny katar a łzawienie – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Opuchnięta warga, łzawienie oczu a alergia – odpowiada Renata GrzechociĹska
- Łzawienie i szczypanie oczu oraz katar – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Łzawienie i pieczenie oczu oraz światłowstręt - czy to może być alergia? – odpowiada Lek. Rafał Jędrzejczyk
- Alergia a przewlekłe zapalenie oskrzeli – odpowiada Magdalena StusiĹska
- Katar i uczucie zatkanego nosa – odpowiada Dr n. med. Krzysztof Jach
- Alergia na trawy, katar i krwawienie z nosa – odpowiada Lek. Dawid Matyniak
- Co może oznaczać ciągły katar? – odpowiada Dr n. med. Krzysztof Jach
- Zatkany nos i flegma – odpowiada Lek. Jacek Ławnicki