Odżywianie po laparoskopowym usunięciu pęcherzyka żółciowego

Dzień dobry! Moje pytanie dotyczy laparoskopii pęcherzyka żółciowego. Mam 18 lat, tydzień temu został mi on usunięty. Zalecono mi dietę wątrobową na 2 miesiące, co dalej? Czy wprowadzając nowe produkty do diety nie przytyję? Dołączając do tego ruch i likwidując słodycze jest możliwość zgubienia zbędnych kilogramów? Słyszałam, że po laparoskopii bardzo się tyje, ile w tym prawdy? I jak to jest z piciem alkoholu oraz jakie potrawy wspomogą prawidłowe wydzielanie żółci? Będę wdzięczna za odpowiedź!
KOBIETA, 18 LAT ponad rok temu

Witam serdecznie,

Przede wszystkim wzrost wagi jest spowodowany dostarczaniem do organizmu zbyt dużej ilości kalorii w stosunku do zapotrzebowania organizmu oraz prowadzenie siedzącego trybu życia. Jeśli będzie Pani spożywała dużo kalorycznych produktów i nie spędzała aktywnie wolnego czasu to nadmiar kcal, które Pani dostarcza z jedzeniem będzie przetworzony w tkankę tłuszczową, czyli magazyny energii w czasach, kiedy tego pożywienia może zabraknąć. Problem w tym, że w dzisiejszych czasach jedzenia jest łatwodostępne i nie wymaga od nas żadnego wysiłku, aby je zdobyć. Dieta, którą powinna Pani stosować to dieta lekkostrawna z ograniczeniem tłuszczu (popularnie nazywana niepoprawnie dietą wątrobową). Jeśli dieta jest właściwie zbilansowana i dopasowana do Pani potrzeb to nie przytyje Pani, co innego jeśli będzie jadła Pani za dużo. Zalecenia diety, którą ma Pani stosować to częstsze jedzenie posiłków, ale mniejszych objętościowo (5-6 posiłków) co 3-4 h. Ważne, żeby jeść mniejsze porcje i dać czas, żeby układ pokarmowy mógł przyzwyczaić się do nowej sytuacji. Jeśli pojawią się dolegliwości bólowe należy jeść co 2 h i zwrócić uwagę na ilość tłuszczu w diecie. Powinna Pani jeść powoli i spokojnie, dokładnie przegryzając pokarm - im szybciej będzie Pani jadła, tym większe prawdopodobieństwo, ze na początku pojawią się dolegliwości bólowe. Dieta ma być lekkostrawna, dlatego wybieramy produkty z mniejszą zawartością błonnika pokarmowego i nie pobudzające nadmiernego wydzielania soków trawiennych. Proszę unikać: pomidorów i ich przetworów (keczupu, sosów, soków); warzyw strączkowych; cebuli; owoców cytrusowych (pomarańcze, mandarynki, cytryny, limonki, grejpfruty) i soków z tych owoców, a także mocnej kawy, herbaty, pikantnych przypraw, napojów gazowanych i wszystkich alkoholi. To co powinna Pani wybierać to: jasne pieczywo, graham, drobne kasze i makarony pszenne; produkty mleczne i mleko; chude mięso, ryby i wędliny. Najlepiej wybierać takie techniki, jak gotowanie, gotowanie na parze lub pieczenie w rękawie. Często zdarza się, że osoby będące na diecie lekkostrawnej tyją, ponieważ ograniczona jest ilość błonnika, a produkty są łatwe w trawieniu, więc można przekroczyć swoje dzienne zapotrzebowanie. Jednak jeśli będzie dbała Pani o aktywność fizyczną (oczywiście pełną sprawność i ćwiczenia można rozpocząć około miesiąca po operacji). Alkohol tak, jak pisałam jest przeciwwskazany. Głównym celem diety jest zapewnieni możliwości regeneracji i sprawdzenia indywidualnej tolerancji na dany produkt spożywczy. Kiedy pojawią się biegunki i bóle brzucha może to być sygnał, że w danym posiłku byłoby zbyt dużo tłuszczu i organizm nie poradził sobie z tym konkretnym posiłkiem.

Zapraszam na stronę naszej poradni dietetycznej www.kalorynka.pl, gdzie znajdzie Pani więcej materiałów o zdrowej diecie i stylu życia.

Pozdrawiam,
mgr dietetyk
Aleksandra Erdmann
www.kalorynka.pl

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty