Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Witam! Niestety nie napisała Pani od kiedy stosuje się Pani do zaleceń specjalisty alergologa. Jeśli bowiem jest to krótki czas, być może trzeba jeszcze trochę poczekać. Jeśli jednak trwa to już długo, koniecznie proszę ponownie skonsultować się z alergologiem.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Skaza u dziecka z wysypką zmieniającą się w plamy – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Alergia na mleko krowie u 59-latka – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Alergia pokarmowa u 17-miesięcznego dziecka – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Wysypka na twarzy a alergia pokarmowa u dziecka – odpowiada Dr n. med. Karol Kaziród-Wolski
- Czerwone policzki a alergia – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Dlaczego dziecko ma na twarzy kaszkę? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Różnica pomiędzy alergią pokarmową a nietolerancją pokarmową – odpowiada Piotr Pilarski
- Czerwone krostki u 2-miesięcznego dziecka a alergia pokarmowa – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Żywienie dziecka a alergią na mleko – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Problem z alergią pokarmową u 1,5-rocznego syna – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
artykuły
Skaza białkowa u niemowląt - przyczyny, objawy, leczenie, karmienie piersią
Skaza białkowa to rodzaj alergii pokarmowej, które
Uczulenie na mleko - charakterystyka, objawy, dieta
Alergia na nabiał oznacza uczulenie na mleko i jeg
Lato sprzyja alergiom pokarmowym. Ostrzegają przed fatalnym błędem
Coraz więcej osób, podejrzewając alergią pokarmową