Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Zmiany pojawiające się tak późno od użądlenia nie mają z nim związku
Proszę skonsultować się u dermatologa.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Przewlekła pokrzywka i dławienie w gardle – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Przewlekła pokrzywka idiopatyczna – odpowiada Mgr Dorota Szykulska-Paprocka
- Przewlekła pokrzywka i obrzęk twarzy – odpowiada Lek. Joanna Gładczak
- Co robić z tym siniakiem po ukąszeniu? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Nerwica i podejrzenie alergii – odpowiada Dr n. med. Karol Kaziród-Wolski
- Co może być przyczyną wstrząsu anafilaktycznego? – odpowiada Lek. Konstanty Dąbski
- Czy to jest uleczalne? – odpowiada Agnieszka Jamroży
- Ataki gorąca całego ciała bez potu - szczypanie, pieczenie i parzenie skóry jak w pokrzywach – odpowiada Lek. Joanna Gładczak
- Ciemnienie powiek przy AZS – odpowiada Lek. Małgorzata Waszkiewicz
- Astma wysiłkowa: przewlekła infekcja czy coś innego? – odpowiada Lek. Magdalena Parys
artykuły
Ewa Sałacka sięgnęła po sok, wtedy użądliła ją osa. Nie udało się jej uratować
Ewa Sałacka, jedna z najbardziej rozpoznawalnych i
Doznał udaru po ukąszeniu przez osę. "Pierwszy tego typu przypadek w historii"
Ukąszenie przez osę u większości osób powoduje jed
Pasiaste zagrożenie. Atakuje cię osa? Ekspert mówi, gdzie powinieneś się schronić
Wraz z coraz cieplejszymi dniami pojawiły się owad