Morwa biała - idealna dla diabetyków i chorych na nerki
Morwa biała została przywieziona do Polski w latach pięćdziesiątych jako przysmak jedwabników. Jednak dopiero po latach doceniono jej zdrowotne właściwości. Wyciąg z owocu morwy działa przeciwbakteryjnie i odrobacza nasz organizm. A picie ekstraktu z liści morwy osłabia tworzenie się neurotoksycznych związków, które odgrywają znaczącą rolę w powstawaniu choroby Alzheimera. Morwa powoduje ograniczenie wchłaniania cukrów ? zmniejsza więc produkcję tłuszczu i odkładanie się tkanki tłuszczowej. Wyrównuje też poziom cukru we krwi, dlatego jest polecana diabetykom. Owoce morwy mają działanie przeciwgorączkowe i moczopędne. Podobnie jak jeżyny zawierają cukry, witaminy i minerały, dlatego warto je pić przy anemii, przeziębieniach, miażdżycy i chorobach nerek.
Może. Przed badaniem i w trakcie zbiórki moczu proszę unikać kawy (także bezkofeinowej), herbaty, czekolady, wanilii, bananów, pomarańczy i owoców cytrusowych.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy to musi oznaczać guza nadnerczy? – odpowiada Naturopata Mariusz Bek
- Co można jeść przy refluksie żołądkowo-przełykowym? – odpowiada Lek. Paweł Szadkowski
- Spożywanie gotowanych warzyw i owoców w diecie przy chorobie refluksowej – odpowiada mgr Anna Kołdon
- Dieta lekkostrawna a spożywanie warzyw – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
- Spożywanie dużych ilości owoców a stłuszczenie wątroby – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Jakie warzywa i owoce może spożywać matka karmiąca piersią? – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Jaka dieta przy refluksie dwunastniczo-żołądkowym? – odpowiada Mgr inż. Justyna Antoszczyszyn
- Co robić z nadżerkami w gardle? – odpowiada Naturopata Mariusz Bek
- Jakie owoce może spożywać chora na cukrzycę typu 2? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy są badania, które wykrywają zakwaszenie organizmu? – odpowiada Magdalena Mroczek