Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

Lek. Bartosz Małek
70 poziom zaufania

Szanowna Pani,
Intensywny świąd wymaga diagnostyki w celu ustalenia przyczyny (np. alergia, choroby skóry, wątroby). Wskazana jest konsultacja u internisty lub dermatologa.

0

Należy udać się do lekarza w celu wdrożenia odpowiedniej diagnostyki. Istnieje wiele przyczyn mogących wywoływać świąd ogólny. Niezbędna jest tu wielospecjalistyczna opieka alergologa, dermatologa, internisty. Odradzam drapanie skóry, ponieważ prowadzi do powstawania przeczosów i blizn.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty