Morwa biała - idealna dla diabetyków i chorych na nerki
Morwa biała została przywieziona do Polski w latach pięćdziesiątych jako przysmak jedwabników. Jednak dopiero po latach doceniono jej zdrowotne właściwości. Wyciąg z owocu morwy działa przeciwbakteryjnie i odrobacza nasz organizm. A picie ekstraktu z liści morwy osłabia tworzenie się neurotoksycznych związków, które odgrywają znaczącą rolę w powstawaniu choroby Alzheimera. Morwa powoduje ograniczenie wchłaniania cukrów ? zmniejsza więc produkcję tłuszczu i odkładanie się tkanki tłuszczowej. Wyrównuje też poziom cukru we krwi, dlatego jest polecana diabetykom. Owoce morwy mają działanie przeciwgorączkowe i moczopędne. Podobnie jak jeżyny zawierają cukry, witaminy i minerały, dlatego warto je pić przy anemii, przeziębieniach, miażdżycy i chorobach nerek.
Bardzo często u dzieci cukrzyca przebiega przez długi czas bez objawów. Proponuję zgłoszenie się do pediatry celem wykonania badań w kierunku cukrzycy, możliwie w krótki czasie.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Wysoki poziom cukru – odpowiada Lek. Małgorzata Waszkiewicz
- Wysoki poziom cukru u małego dziecka – odpowiada Lek. Łukasz Dubielecki
- Wysoki poziom cukru a powrót cukrzycy – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Ból trzustki i wysoki poziom cukru – odpowiada Lek. Magdalena Parys
- Bardzo wysoki poziom cukru pomimo zastrzyków insuliny – odpowiada dr n. med Monika Łukaszewicz
- Wysoki poziom cukru u 40-latki – odpowiada Lek. Małgorzata Czajka-Stelmaszewska
- Wysoki poziom cukru we krwi a podejrzenie cukrzycy – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Wysoki poziom cukru w 6. miesiącu ciąży – odpowiada Lek. Małgorzata Czajka-Stelmaszewska
- Co oznacza wysoki poziom cukru u 44-latki? – odpowiada Lek. Paweł Szadkowski
- Wysoki poziom cukru przy cukrzycy – odpowiada Dr Krystyna Pogoń