Zapytaj lekarza

7 3 7 , 1 3 8

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Chciałabym prosić o rozpoznanie wyników moich badań

Mam 20 lat i jestem kobietą, oto moje badania: WBC: 7.2 N:4.8 -10.8, RBC: 4.49 N: 4.2 - 5.5 HGB: 9.6 N: 12.0 - 16.0 HCT: 31.7 N: 37.0 - 47.0 MCV: 71 N: 80.0 - 97.0 MCHC: 30.2 N: 32.0 - 36.0 MCH: 21.3 N: 26.0 - 33.0 RDW-CV: 21.3 PLT: 235 N: 140 - 440 PDW: 22.5 N: 8 - 18 MPV: 11.3 N: 6.0 - 10.0 PCT: 0.265 OB: 37 N: < 12. W moczu dość liczne bakterie, bardzo liczne nabłonki płaskie, liczne pasma śluzu, leukocyty 15-20 w polu widzenia, erytrocyty 2-3 w polu widzenia. Z góry dziękuje za konsultacje.
KOBIETA, 20 LAT ponad rok temu

Parenting.pl

Parenting.pl to nowoczesny portal przeznaczony przede wszystkich dla obecnych i przyszłych rodziców, ale również dla osób zainteresowanych tematyką związanych z rozwojem i zdrowiem dziecka. Serwis posiada bogatą bazę treści.

Redakcja abcZdrowie
82 poziom zaufania

Szanowna Pani!

Wyniki morfologii krwi wskazują na obecność niedokrwistości mikrocytarnej. Najczęściej jej przyczyną jest niedobór żelaza, jednak przed włączeniem leczenia należy to potwierdzić. W tym celu niezbędne jest oznaczenie parametrów gospodarki żelazowej - przede wszystkim stężenia żelaza w surowicy. Niekiedy oznacza się również transferynę, ferrytynę,TIBC, wysycenie transferyny żelazem.

Badanie ogólne moczu oraz podwyższone OB moga wskazywać na infekcję dróg moczowych. Po przeleczeniu infekcji warto oznaczyć powtórnie OB, które powinno ulec normalizacji lub przynajmniej obniżeniu. W przeciwnym razie konieczne będzie poszukiwanie przyczyny jego wzrostu.

Pozdrawiam serdecznie

Redakcja abcZdrowie.pl to zespół doświadczonych i zaangażowanych osób, z których wielu to eksperci z dziedziny medycyny, dla których dbałość o zdrowie to priorytet.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy