Zapytaj lekarza

7 1 6 , 8 7 2

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Prośba o pomoc w interpretacji morfologii/żelaza

Robiłam rutynowo badania okresowe w pracy, wyniki nieznacznie odbiegły od normy(kobieta 31lat) Oto one: Morfologia leukocyty 6.97 (4.0-10.0) erytrocyty4.84 (4.0-5.0) hemoglobina 11.3 (12.0-16.0) hematokryt 35.1(35.0-47.0) mcv 72.5(80.0-96.0) mhc 23.3(27.0-34.0) mchc 32.2(31.0-37.0) rdw 14.8(11.5-14.5) plytki krwi 345(130-440) mpv 10.3 (9.4-12.6) neutrocyty 4.39 (1.9-8.0) limfocyty 1.79(0.9-5.2) monocyty 0.69 (0.16-1.0) eozynocyty 0.07(0.0-0.80) bazocyty 0.03 (0.0-0.20 %neutrocytów 63 (36.0-68.0) %limfocytów 25.7 (18.0-51.0) %monocytów 9.9 (3.0-14.0) %eozynocytów 1(0.0-7.0) %bazocytów 0.4 (0.0-1.0) OB=12 Lekarz zalecił wziąć Tardyferon i powtórzyć badanie uzupełnione o ocene poziomu żelaza po trzech tygodniach. W chwili obecnej wyniki wyglądają następująco: leukocyty 4.97 (4.0-10.0) erytrocyty 5.1 (4.0-5.0) hemoglobina 11.9 (12.0-16.0) hematokryt 38.4(35.0-47.0) mcv 75.3 (80.0-96.0) mhc 23.3(27.0-34.0) mchc 31 (31.0-37.0) rdw 17(11.5-14.5) plytki krwi 312(130-440) mpv 11 (9.4-12.6) neutrocyty 2.03 (1.9-8.0) limfocyty 2.14(0.9-5.2) monocyty 0.69 (0.16-1.0) eozynocyty 0.07(0.0-0.80) bazocyty 0.04 (0.0-0.20 %neutrocytów 60.8 (36.0-68.0) %limfocytów 43.1 (18.0-51.0) %monocytów 13.9 (3.0-14.0) %eozynocytów 1.4(0.0-7.0) %bazocytów 0.8 (0.0-1.0) wzór odsetkowy erytrocytów neutrocyty 46 limfocyty 43.4 monocyty 13.2 eozynocyty 1.9 bazocyty 0.9 dopisek: anizocytoza erytrocytów Żelazo 44 (49-151) Czy są już prawidłowe? Czy powinnam z nimi pokazać się u lekarza?

KOBIETA ponad rok temu

Ból gardła

Sznowna Pani,

Jak zapewne Pani zauważyła, tzw.parametry czerwonokrwinkowe, po włączeniu leczenia uległy poprawie, jednak nie normalizacji. Najważniejszym z nich jest poziom hemoglobiny, który wg ostatniego wyniku znajduje się tuż poniżej dolnej granicy normy.
Ważne jest również stężenie żelaza w surowicy, które u Pani jest obniżone.

Oczywiście, powinna Pani pokazać tę kontrolną morfologię lekarzowi prowadzącemu terapię. Po dokonaniu oceny określi dalsze postępowanie.

Obecnie zaleca się kontynuowanie przyjmowania preparatów żelaza do uzyskania normalizacji stężenia hemoglobiny w surowicy, a następnie  jeszcze przez 4-6 miesięcy , w celu uzupełnienia ustrojowych zapasów żelaza.

Pozdrawiam serdecznie.

Lekarz w Międzyleskim Szpitalu Specjalistycznym Oddział I Wewnętrzny.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy