Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Objawy wskazuja na pokrzywkę, wskazana kontrola u alergologa i wykonanie testów w kierunku alergii.
Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Gdzie szukać przyczyny pokrzywki na twarzy? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Jak znaleźć przyczynę tego uczulenia? – odpowiada Lek. Bartłomiej Grochot
- Alergia pokarmowa czy na kosmetyki? – odpowiada Lek. Joanna Gładczak
- Alergia a stosowanie makijażu – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Dlaczego pojawiają się krosty na twarzy po umyciu twarzy? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czerwone plamy na skórze i obrzęk naczynioruchowy na nogach – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Co mogą oznaczać te plamy na twarzy? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Swędzące plamy na rękach, twarzy i szyi – odpowiada Mgr Marta Kociatyn-Stawarz
- Czerwone, suche plamy na twarzy a możliwe przyczyny – odpowiada Lek. Iwona Stajkowska
- Swędzenie skóry i czerwone plamy – odpowiada Lek. Jacek Ławnicki
artykuły
Rumień alergiczny - przyczyny, objawy, sposoby leczenia
Rumieniem alergicznym określa się zmiany skórne, b
Choroby skóry - trądzik, AZS, łupież, łuszczyca, alergia kontaktowa
Choroby skóry mogą być różnorodne. Krostki, zaczer
Wysypka alergiczna - jak rozpoznać, rodzaje, przyczyny, objawy i leczenie
Wysypka alergiczna, przez wielu pacjentów określan