Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Dzień dobry :). Proszę umówić się na konsultację do lekarza dermatologa. Lekarz podczas konsultacji obejrzy zmiany, zbada je. Jeśli będzie taka potrzeba zleci wykonanie badań dodatkowych. Następnie będzie mógł postawić diagnozę oraz wdrożyć odpowiednie leczenie. Serdecznie pozdrawiam i życzę miłego dnia.
www.lenartowiczclinic.pl
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy mogę mieć alergię kontaktową? – odpowiada Lek. Izabela Lenartowicz
- Co znaczy taka wysypka? – odpowiada Lek. Izabela Lenartowicz
- Jak pozbyć się szybko takich ropnych krostek? – odpowiada Lek. Izabela Lenartowicz
- Co może znaczyć to pieczenie ciała i wysypka? – odpowiada Lek. Izabela Lenartowicz
- Co zastosować na zaczerwienioną skórę? – odpowiada Dr n. med. Tomasz Grzelewski
- Czy mogę mieć objawy alergii na kota? – odpowiada Lek. Izabela Lenartowicz
- Co znaczą takie czerwone plamy? – odpowiada Lek. Izabela Lenartowicz
- Wypryski i uczulenie po zastosowaniu antyperspirantu – odpowiada Lek. Bianka Małczuk
- Wysypka po przebywaniu na słońcu – odpowiada Lek. Marta Gryszkiewicz
- Czy to jakaś reakcja alergiczna? – odpowiada Lek. Izabela Lenartowicz
artykuły
Plamy na szyi. Sprawdź, co mogą oznaczać
Zmiany incydentalne, chorobowe i alergiczne Plamy
Jak rozpoznać alergię na słońce? Objawy uczulenia na słońce (fotoalergii)
Alergia na słońce jest coraz częściej spotykana. C
Plamy wątrobowe - czy są, jak wyglądają i czy trzeba je leczyć?
Wbrew pozorom, plamy nie mają nic wspólnego z wątr