Zapytaj lekarza

7 4 0 , 4 3 1

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Czy H.pylori może być przyczyną bólów żołądka?

Witam! Od roku leczę się u gastrologa na dyskinezę woreczka żółciowego. Na ostatniej wizycie lekarz stwierdził, że tego błotka już nie ma, ale teraz mam zapalenie żołądka, boli mnie żołądek, czuje że coś siedzi po prawej stronie pod żebrami, dostałam ipp20, sulpiryd 50mg, cholesil przed obiadem i dalej mnie boli. Udałam się więc do lekarza rodzinnego i przepisał mi metroklopramid 10, po tym leku jest trochę lepiej, kazał zrobić test na bakterię helicopter, która wyszła u mnie dodatnia, ale lekarz stwierdził, że ten wynik nie jest wiarygodny, pobierana krew z palca. Jeżeli dalej będą dolegliwości to muszę zacząć kurację antybiotykami, bardzo się boję tej kuracji. Pragnę zaznaczyć, że w styczniu 2010 r. miałam robioną gastroskopię i nic mi tam nie wyszło, test na bakterię wyszedł ujemny, co jest powodem moich dolegliwości, czy to ta bakteria? Pozdrawiam

KOBIETA, 44 LAT ponad rok temu

Antykoncepcja po

Niestety, czasami niektóre metody zabezpieczenia przed ciążą zawodzą, może dojść do pęknięcia prezerwatywy lub kobieta zapomni o tabletce antykoncepcyjnej. Coraz częściej mówi się o antykoncepcji awaryjnej, która jest określana również jako antykoncepcja ?po? czy antykoncepcja ratunkowa.

Witam!
Badanie na obecność bakterii Helicobacter pylori z wycinka pobranego podczas gastroskopii jest bardziej wiarygodne niż oznaczenie przeciwciał we krwi przeciwko H.pylori. Z drugiej strony wówczas nie występowały objawy zapalenia żołądka i bakterii mogło nie być. Ogólnie oznaczenie przeciwciał z krwi jest wiarygodne. Leczenie eradykacyjne H.pylori nie jest niebezpieczne dla zdrowia, trwa tylko 10 dni i w celu zminimalizowania działań niepożądanych można zastosować żywe kultury bakterii. Proponuję pozostać pod kontrolą lekarza rodzinnego, a najlepiej gastroenterologa. Nie można wykluczyć, że infekcja H.pylori jest prawdopodobna, nawet jeśli niecałe 2 lata temu jej nie stwierdzono. Pozdrawiam serdecznie!

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy