Zapytaj lekarza

7 4 2 , 2 9 6

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Czy kwas hialuronowy jest skuteczny przy tym schorzeniu?

Czy kwas hialuronowy jest skuteczny w związku z nabyciem chondromolacji rzepki 4 stopnia? Ból od miesiąca, aktualnie bez opuchlizny, 2 razy ściągana woda z kolana po wysiłku. Po ćwiczeniach na rozluźnianie mięśni uda kolano boli znacznie mniej. Jestem po szyciu łąkotki przyśrodkowej.
MĘŻCZYZNA, 24 LAT około miesiąca temu

Bóle kręgosłupa

Spędzamy zbyt wiele czasu w pozycji siedzącej. Prowadzi to do bólu pleców. Warto wstać,przejść się. Zredukujemy wtedy dolegliwości bólowe kręgosłupa.

Szanowny Panie



Dostawowe preparaty kwasu hialuronowego są przydatne w leczeniu uszkodzeń chrząstki - w Pana przypadku chondromalacji rzepki, w każdym stopniu zaawansowania choroby. Kwas hialuronowy wzmacnia, poprawia działanie chrząstki stawowej. Musi Pan jednak sobie zdawać sprawę z ograniczeń tej metody. 4 stopień oznacza ubytek pełnej grubości chrząstki (oczywiście tylko w wybranych miejscach) i w tych miejscach gdzie jej już nie ma, niestety niewiele zdziała. Pozwoli ograniczyć powiększanie się obszarów chondromalacji, ale nawet jeśliby podawać go stale, nie odbuduje utraconej chrząstki.



z wyrazami szacunku

lek. Jędrzej Kosmowski

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy