Zapytaj lekarza

1 , 0 3 7 , 0 9 2

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

Szanowna Pani,

Glikokortykosteroidy (tzw.sterydy) wziewne to obecnie najskuteczniejsze i preferowane leki kontrolujące przebieg astmy. Nie należy obawiać się ich stosowania. Dzięki tej formie podania działają miejscowo, mając znikomy wpływ ogólnoustrojowy. Należy pamiętać o przepłukiwaniu jamy ustnej po każdorazowym zastosowaniu leku, w celu zapobieżenia miejscowym działaniom niepożądanym.

Oczywiście długotrwałe stosowanie dużych ich dawek mogłoby mieć szkodliwy wpływ ogólnoustrojowy, ale w kontrolowaniu przebiegu astmy oraz ewentualnie objawowo stosuje się również leki z innych grup, co pozwala na optymalny dobór dawki sterydu tak , by pacjent osiągał największe korzyści przy możliwie najmniejszych działaniach niepożądanych.

Pozdrawiam serdecznie

Lekarz w Międzyleskim Szpitalu Specjalistycznym Oddział I Wewnętrzny.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy