Orzechy brazylijskie najlepiej jeść codziennie. Nie trzeba spożywać ich w dużej ilości bo już jedna sztuka zapewnia realizację dziennego zapotrzebowania na selen. Ryby i owoce morza najlepiej spożywać 2-3 razy w tygodniu. Proszę też pamiętać, że przy niedoczynności tarczycy należy unikać warzywa kapustnych oraz brokułów i kalafiora. Jeśli już pojawiają się one w menu to powinny być gotowane w dużej ilości wody bez przykrycia, by wyparowały z nich związki goitrogenne. Poza tym oczywiście dieta musi być zróżnicowana i niezwykle ważna jest regularność posiłków, żeby nie zaburzać metabolizmu.
Witam serdecznie!
Zapotrzebowanie energetyczne zależy m.in. od płci, wieku, wzrostu, masy ciała, aktywności fizycznej i stanu zdrowotnego. Ciężko bez tych danych ustalić prawidłową kaloryczność diety. Poniżej podam kilka istotnych wskazówek dotyczących prawidłowego żywienia, szczególnie dla osób z niedoczynnością tarczycy.
1. Regularne 5-6 posiłków dziennie o stałych porach co około 2-3h. Dzięki temu uniknie można uniknąć napadów głodu.
2. Proszę pamiętać o śniadaniu które daje energię na cały dzień. Obiad powinien stanowić danie główne, a kolacja (nie później niż 2h przed snem) lekkie i niskokaloryczne.
3. Jeśli przyjdzie ochota na przekąski, proszę wybierać te niskokaloryczne tj. owoce, warzywa, jogurty naturalne. Najwięcej ukrytych kalorii jest w daniach typu fast-food i słodyczach. Np. jeden pomidor to około 30 kcal, a jeden 50 g batonik może mieć około 200 kcal.
4.Warto zwiększyć aktywność fizyczną np. przez częste spacery, jazdę na rowerze czy ćwiczenia gimnastyczne.
5. Przy niedoczynnośći tarczycy zalecam dietę z eliminacją substancji goitrogennych- wolotwórczych (strączkowe suche, kapusiowate tj. brokuły, kalafior, kapusta, rzepa, kalarepa). W celu zmniejszenia ilości tych substancji, proszę gotować bez przykrycia, ponieważ ulatniają się z parą wodną. Polecam: sałaty, szpinak, szparagi, cukinie, dynie, paprykę- słodka/ostra, pieczarki, ogórki, fasolki szparagowe, pomidory.
6. Źródłem węglowodanów w diecie powinny być produkty pełnowartościowe tj. pieczywo razowe, kasza gryczana, ryż brązowy, makaron pełnoziarnisty.
7. Polecam również zwiększyć ilość jodu, ponieważ odgrywa istotną rolę w niedoczynności tarczycy. Można go znaleźć np. w rybach morskich (np.dorsz) lub wodach jodowanych.
8. Jeśli chodzi o płyny (woda, herbata, zupy itp), to zalecam około 2l/ dzień.
Po wskazówki i przepisy dietetyczne zapraszam na moją stronę http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dieta przy niedoczynności tarczycy dla 60-latki – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Specjalna dieta przy niedoczynności tarczycy – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Co jeść przy niedoczynności tarczycy? – odpowiada Lek. Jacek Ławnicki
- Przybranie na wadze po stwierdzeniu niedoczynności tarczycy – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dieta stosowana przy niedoczynności tarczycy – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jaka dieta przy nadwadze i niedoczynności tarczycy – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dieta przy niedoczynności tarczycy dla 55-latki – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jakich produktów spożywczych unikać przy niedoczynności tarczycy? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jaka dieta przy niedoczynności tarczycy dla 21-latki? – odpowiada Mgr inż. Emilia Kołodziejska
- Jak powinna wyglądać dieta przy niedoczynności tarczycy? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
artykuły
Minerały w jedzeniu - jakie produkty są bogate w minerały?
Minerały w jedzeniu są niezbędne do prawidłowego f
Dieta przy nadciśnieniu tętniczym. Co spożywać? Jakich produktów unikać?
Dieta przy nadciśnieniu to najlepsze lekarstwo na
Najlepsza przekąska na wieczór. Zaspokaja głód, nie powoduje tycia
Wieczorny atak głodu to stan, którego wszyscy dośw