Dlaczego po zjedzeniu ryb i owoców morza gwałtownie powiększyły mi się węzły chłonne?

Witam! Jakiś czas temu, nagle po wieczornej kolacji (jadłam ryby i owoce morza + piłam wino) powiększyły mi się węzły chłonne na całej głowie. Było to dziwne, bo węzły urosły bardzo gwałtownie (może to zajęło 3 minuty) i napuchły. Czułam je wyraźnie pod palcami bo były duże. Do tego towarzyszył mi okropny świąd głowy (wydaje mi się, że spowodowane to było nagłym napięciem skory). Było mi też słabo, duszno i gorąco. Najdziwniejsze jest jednak to, że po 10 min. wszystko ustało, a po miej więcej 1 czy 2 godz. węzły chłonne wróciły do normy, tak jakby nic się nie stało. Miesiąc temu, też po zjedzeniu dużej ilości ryb i wypiciu wina, miałam podobny atak, ale ten był ledwo wyczuwalny, objawy były dużo słabsze. Tzn. czułam lekkie powiększenie węzłów chłonnych i delikatny świąd głowy (w miejscu węzłów), ale po 15 min. wszystko wróciło do normy. Poza tym, nie wiem czy to ważne, ale od kiedy pamiętam z jednej strony, wysoko za uchem (przy największej części małżowiny usznej) mam bardzo twardą kulkę o średnicy 0,6 cm a z drugiej strony, niżej, bo przy szyi, tam gdzie zaczyna się ucho mam 2 ledwo wyczuwalne, stale (od kiedy pamiętam) powiększone węzły chłonne, które z kolei są miękkie Nie wiem czy jest się czym martwić, dlatego proszę o małą radę. Dodatkowo tą kulkę za uchem i węzły chłonne z drugiej strony, pokazałam już 2 lekarzom, którzy stwierdzili, że wszystko jest w normie i nie zlecili mi wykonania żadnych badań. Mimo wszystko nie jestem w 100% spokojna, bo inne osoby nie maja czegoś podobnego z tylu głowy, więc nie sądzę, żeby to było normalne. Z góry dziękuję za odpowiedź, Iza

KOBIETA ponad rok temu

Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

Witam serdecznie,

uważam, że powinna Pani skonsultować się z alergologiem. Opisywane przez panią objawy mogą wskazywać na uczulenie. Owoce morza i ryby to produkty alergogenne, które u osób wrażliwych mogą spowodować objawy alergii czyli uczucie opuchnięcia, świądu, zaczerwienienie. Czasami mogą stanowić nawet zagrożenie dla życia, więc póki co najlepiej wyeliminować te produkty z diety, dopóki nie będzie miała Pani przeprowadzonych testów alergicznych.

Pozdrawiam serdecznie

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty