Interpretacja wyniku USG tarczycy

Witam! Mam 39 lat. Chciałam prosić o interpretację wyniku USG tarczycy? Jestem po jednej biopsji, czeka mnie jeszcze jedna i bardzo boję się wyniku. Prawy płat o mieszanym echu i o wym. 35x25x15. Widoczna struktura hyperechogeniczna z obwódką halo o wym. 12x6 mm do BAC. Ukrwienie płata w usg Doppler bez cech patologicznego ukrwienia (0,5 naczynia/cm2). Węzły chłonne wzdłuż dużych naczyń szyjnych niewidoczne. Płat lewy o mieszanym echu i wym 35x25x15mm. Widoczne dwie struktury hypoechogeniczne wym. 5x mm do BAC. Ukrwienie płata w usg Doppler bez cech patologicznego ukrwienia (0,5 naczynia/cm2). Węzły chłonne wzdłuż dużych naczyń szyjnych niewidoczne. Lekarz zlecił też wykonanie TSH oraz ft 4 (nie wiem dlaczego nie ft3). TSH - 0,650 (0,350-4,940), FT4 - 1,38 (0,70 - 1,48). Mam objawy niedoczynności...przybieranie na wadze, stałe uczucie zimna, zmęczenie, bezsenność. A lekarz ledwo spojrzał na wynik i stwierdził, że niedoczynności nie ma. Czy te guzki wyglądają na niebezpieczne? Verona

KOBIETA, 39 LAT ponad rok temu
USG

Zdrowa żywność

Nie ma osoby, która przynajmniej raz nie spotkałaby się ze stwierdzeniem, że jesteśmy tym, co jemy. Żywność, którą spożywamy i trawimy staje się częścią nas samych, jednak wiele osób zapomina o tym i odżywia się niezdrowo.

Witam! Opisane zmiany wymagają badania morfologicznego w celu sprawdzenia ich struktury, która różni się od prawidłowego miąższu tarczycy. Uspokajającym jest fakt niestwierdzania wzmożonego ukrwienia ani powiększenia węzłów chłonnych, które mogą mieć miejsce w stanach zapalnych i procesach nowotworowych. Jeśli chodzi o badania hormonalne, świadczą one o prawidłowej funkcji endokrynnej gruczołu. Pełna diagnoza - po zbadaniu materiału pobranego podczas biopsji. Pozdrawiam!

Lekarz w Międzyleskim Szpitalu Specjalistycznym Oddział I Wewnętrzny.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty