Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Jedynym sposobem jest odczulanie. Jest to metoda wiążąc się z ryzykiem gdyż podaję się pacjentowi alergen może wystąpić nawet wstrząs anafilaktyczny. Nowością od kilku lat są alergeny w formie doustnej.
Pozdrawiam.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Alergia na kurz – odpowiada Lek. Magdalena Parys
- Alergia na roztocza przy astmie – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- IgE całkowite 1500 i alergia na roztocza kurzu a konieczność przyjmowania leków antyhistaminowych – odpowiada Piotr Pilarski
- Uczulenie na roztocza kurzu domowego u 11-latka – odpowiada Lek. Bożena Mamcarz
- Czy badanie krwi IGE może wykryć alergię na kurz i roztocza? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czy alergii na roztocza można pozbyć się na zawsze? – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Sposoby leczenia alergii na roztocza i kurz – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Alergia pokarmowa i odczulanie – odpowiada Lek. Magdalena Parys
- Czy warto odczulać? – odpowiada Lek. Joanna Gładczak
- Na czym polega odczulanie na alergię na zimno? – odpowiada Dr n. med. Tomasz Grzelewski