Jakie badania w kierunku nietolerancji pokarmowych?

Chciałabym zrobić badania na n ietolerancje pokarmowe.Jakie testy powinnam wykonać ,aby mieć pewność,że nietoleruję danego pozywienia. Pozdrawiam Joanna
KOBIETA, 52 LAT ponad rok temu

Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

Lek. Tomasz Budlewski
79 poziom zaufania

wykonuje się próbę prowokacyjna podwójnie ślepa. Proponuje udać się do lekarza alergologa. Po badaniu będzie można określić odpowiednie postępowanie.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty