Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Witam!
Opisane objawy mogą być spowodowane reakcją alergiczną. Konieczne jest wdrożenie diagnostyki. Proszę udać się do lekarza.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Katar i kichanie w domu babci – odpowiada Magdalena Mroczek
- Co może być przyczyną duszności i suchego kaszlu? – odpowiada Mgr Jakub Bętkowski
- Katar i kichanie podczas pogody deszczowej – odpowiada Lek. Jacek Ławnicki
- Czerwone oczy, katar i kichanie podczas kontaktu z szynszylą – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka
- Katar, astma i alergiczny nieżyt nosa – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Problem z oddychaniem przez blokadę nosa – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Dlaczego mam problemy z oddychaniem podczas kaszlu? – odpowiada
- Duszący kaszel z wodnistym katarem – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Dlaczego mam takie problemy z katarem? – odpowiada Lek. Paweł Szadkowski
- Co mogą oznaczać duszności przy astmie oskrzelowej? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
artykuły
Jesienne pułapki dla alergików, czyli co uczula o tej porze roku?
Jesień alergików Szacuje się, że aż 40 proc. Polak
Artur Nitribitt - polski architekt mieszkający w Pekinie o wirusie pukającym do naszych drzwi. Dlaczego nie ucieka z kraju owładniętego epidemią?
- Mam wrażenie, że tu jestem bezpieczniejszy,
Koronawirus w Polsce. Alergicy boją się kichać w miejscach publicznych. Ludzie podejrzewają u nich koronawirusa
Wiosna jest trudnym czasem dla większości alergikó