Zapytaj lekarza

7 3 6 , 2 6 3

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Morfologia i badanie moczu w 19 tygodniu ciąży

Witam serdecznie. Wyniki co miesiąc są podobne. Jeśli chodzi o bakterie w moczu, co miesiąc jest zlecany posiew i wychodzi, że jest jałowy. W tym miesiącu w moczu pojawiły sie leukocyty, co mnie bardzo martwi. Bardzo proszę o pomoc. Moja pani ginekolog tym razem stwierdziła, że już nie będzie zlecała posiewu i że wyniki nie odbiegają znacząco od normy, więc nie zleciła dodatkowych badań. Dodam, że mam podwyższone ciśnienie w ciąży, prawdopodobnie występujące jeszcze przed zajściem w ciąże i dopiero teraz zdiagnozowane. Z góry bardzo dziękuje za pomoc, pozdrawiam. Mocz - badanie ogólne: barwa - żółty. przejrzystość - lekko mętny (norma przejrzysty), pH 7,0 (norma 5,0 - 8,0), ciężar właściwy 1015 g/L (norma 1010 - 1030), białko - ujemny (norma ujemny), glukoza - ujemny (norma ujemny), ciała ketonowe - ujemny (norma ujemny), urobilinogen 0,0 mg/dL (norma 0,0 - 1,0), bilirubina - ujemny (norma ujemny), bakterie 701 /ul (norma 0 - 130) (!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!), bakterie (w polu widzenia) 126 wpw (norma 0 - 24) (!!!!!!!!!!!!!!!), rytrocyty 4 /u (norma l 0 - 10), erytrocyty (w polu widz.) 1 wpw (norma 0 - 2), leukocyty 29,7 /ul (norma 0,0 - 20,0), leukocyty (w polu widz.) 5 wpw (norma 0 - 5), nabłonki płaskie 17,7 /ul (norma 0,0 - 20,0 ), nabłonki płaskie (w polu widz.) 3 wpw (norma 0 - 4), nabłonki okrągłe 7,5 /ul (norma 0,0 - 8,0), nabłonki okrągłe (w polu widz.) 1 wpw (norma 0 - 1), wałeczki 0 /ul (norma 0,0 - 2,5), wałeczki (w polu widz.) 0 wpw (norma 0), wałeczki patologiczne 0 /ul (norma 0,0 - 0,5), wałeczki patologiczne (w polu widz.) 0 wpw (norma 0), kryształy 0,1 /ul (norma 0,0 - 40,0), kryształy (w polu widz.) 0 wpw (norma 0 - 7), drożdże 0,0 /ul (norma 0,0 - 25,0), drożdże (w polu widz.) 0 wpw (norma 0 - 5), pasma śluzu 0 /ul (norma 0,0 - 10,0), pasma śluzu (w polu widz.) 0 wpw (norma 0 - 2 ). Morfologia pełna - analizator - krew: krwinki białe (WBC) 9,80 G/l ( norma 3,50 - 10,00), rwinki czerwone (RBC) 4,19T/l ( norma 3,50 - 5,00), hemoglobina 12,10 g/dl (norma 12,00 - 16,00), hematokryt 35,7% (norma 37,0 - 47,0) (!!!!!!!!!!!!!!!), MCH 28,90 pg (norma 28,00 - 34,00), MCHC 33,9 g/dl (norma 31,0 - 35,0), MCV 85,2 fl (norma 83,0 - 103,0), płytki krwi 219 G/l (norma 125 - 400), % limfocytów 16,2% (norma 20,0 - 45,0), % pozostałych WBC 7,3% (norma 3,0 - 12,0) % neutrocytów 76,5% (norma 45,0 - 70,0), liczba limfocytów 1,6 G/l (norma 1 - 5), liczba pozostałych WBC 0,7 G/l, liczba neutrocytów 7,5 G/l (norma 1,8 - 7,7), RDW-CV 13,7% (norma 11,5 - 14,5).

KOBIETA, 25 LAT ponad rok temu

Poród w wodzie

Redakcja abcZdrowie
82 poziom zaufania

Szanowna Pani!

Morfologia - wyniki nie budzą niepokoju. Nieco obniżony jest hematokryt - może być to wynikiem dość niskiego - jednak w normie - stężenia hemoglobiny. Ponadto odsetek limfocytów jest nieznacznie obniżony kosztem wzrostu odsetka neutrofilów. Jednak ich liczby bezwzgledne, które są istotniejsze, mieszczą się w normach.

Badanie ogólne moczu - zaburzona przejrzystość, obecność licznych bakterii, wzrost stężenia leukocytów - mogą sugerować zakażenie. Wskazane byłoby wykonanie posiewu moczu, zwłaszcza, jeśli poprzednio stężenie leukocytów mieściło się w normach.

Redakcja abcZdrowie.pl to zespół doświadczonych i zaangażowanych osób, z których wielu to eksperci z dziedziny medycyny, dla których dbałość o zdrowie to priorytet.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy