Zapytaj lekarza

7 3 6 , 5 4 0

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Nieznacznie podwyższone TSH

Witam, proszę o interpretację wyników TSH 4,45 mlU/l, wart. ref. 0,27-4,2; FT4 1,28 ng/dl, wart. ref. 0,932-1,71; FT3 3,97 pg/ml, wart. ref. 2,02-4,43.
ponad rok temu

Parenting.pl

Parenting.pl to nowoczesny portal przeznaczony przede wszystkich dla obecnych i przyszłych rodziców, ale również dla osób zainteresowanych tematyką związanych z rozwojem i zdrowiem dziecka. Serwis posiada bogatą bazę treści.

Redakcja abcZdrowie
82 poziom zaufania

Witam!

Podane przez Pana wyniki badań wskazują na tzw. subkliniczną niedoczynność tarczycy. Oznacza to, że pomimo zwiększonego wydzielania hormonu stymulującego tarczycę (TSH) do wydzielania hormonów trijodotyroniny i tetrajodotyroniny (fT3 i fT4), te drugie pozostają w normie. Stan taki nie wymaga leczenia, jedynie obserwacji i powtarzania co pewien czas badań hormonów tarczycy.
Nie posiadam niestety informacji, z jakiego powodu było wykonywane to oznaczenie. Czy istnieją jakieś objawy? Czy istnieje powiększenie tarczycy, ewentualnie jakieś zmiany guzowate w obrębie narządu. Bez tych informacji nie mogę nic więcej napisać.
Proszę o dalszą opiekę lekarza rodzinnego, ewentualnie endokrynologa.

Pozdrawiam i życzę powodzenia.

Redakcja abcZdrowie.pl to zespół doświadczonych i zaangażowanych osób, z których wielu to eksperci z dziedziny medycyny, dla których dbałość o zdrowie to priorytet.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy